Hopp til hovedinnholdet

Over 16 år - har helsesøster meldeplikt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. For noen år tilbake, så var min mor i et forhold med en mann som var voldelig mot oss. De var sammen i et par år, men er ikke sammen lenger. Jeg tenker mye på det han gjorde, og dette plager meg en del. Jeg har veldig lyst til å snakke med noen om dette, men er usikker ettersom jeg vet slike ting som vold, er straffbare. Men ettersom dette ikke lenger er noe som skjer, men noe som har skjedd, da må det vel ikke rapporteres om en voksen hører om det? For det er jo ikke noe som skjer den dag i dag? Kan jeg snakke med evt. helsesøster uten at jeg trenger være redd for at hun melder ifra om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål. Det er en god ide at du prater med noen om det du har opplevd.

Helsesøster har taushetsplikt så lenge du er over 16 år og ikke er i en farlig situasjon. Frem til du er 16 år har nemlig foreldrene dine krav på informasjon.

Før du tar opp temaet med helsesøster kan dere ta en prat om dette med taushetsplikt.

Du kan be om at helsepersonell ikke gir informasjon til foreldrene dine, men i noen tilfeller kan de mene at det er nødvendig å si fra likevel. Det er i situasjoner hvor det er fare for helse og liv.

Helsesøster eller annet helsepersonell skal respektere at du ikke ønsker å fortelle alt til foreldrene dine. Selv om barn og ungdom kan ta opp vanskelige temaer som abort, prevensjon eller overgrep i hjemmet, er det ikke sikkert at foreldre skal bli informert. Andre ganger er det viktig at foreldre informeres.

Les gjerne mer om taushetsplikt på barneombudets hjemmesider


Håper svaret mitt var til hjelp for deg og lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold