Hopp til hovedinnholdet

Stefaren min slår mine stesøsken, plis hjelp.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 16 år og jeg har noen problemer, hjemme med mamma, mine småsøsken (2) og en stefar. Smås øskene mine de krangler og slår hverandre og når de gjør det så blir stefaren min sur og begynner å rope til dem og noen ganger begynner han å slå. Og da blir mamma sint på han og så begynner de å rope til hverandre. Dette skjedde for ikke så lenge siden. Og da skulle mamma på jobb etter al den kranglingen og vi på skolen. Og jeg syntes det var helt forferdelig å måtte gå på skolen når man er lei seg. Og jeg var redd for at lillesøstera mi skulle si det til noen på skola. Men så fikk ste faren min en melding fra mamma der det sto: Dette må du fikse! Du er ingen god stefar for mine barn. Og etter han leste den så sa han at de skulle skille seg. Men det har jo ikke skjedd. Så han på en måte truent oss med at vi skulle flytte fra der vi bor. Men jeg liker ikke at det er sånn i familien. Jeg blir så leg meg hele tiden og så blir e så sint og bare vill bort der i fra. Plis hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no. Det er ikke greit at dine søsken og du opplever konflikter og vold hjemme. Det må stoppes på en eller annen måte. Men detter noe som voksne må ta tak i, men det viktigste du kan gjøre, er å si i fra til noen. Alt for mange barn og unge opplever vold i hjemmet som ikke oppdages fordi det holdes skjult i lojalitet og frykt for hva som kan skje om dette oppdages.


Jeg ser at også at du er engstelig for at dine søsken skal fortelle noen at dere utsettes for vold i hjemmet. Mange kan synes der er vanskelig å si i fra, fordi en lojal overfor foreldrene sine og tenker at det kommer til å bli verre om jeg forteller vår hemmelighet til noen andre. Noen kan tenke at det vil bli deres skyld om noen griper inn i familien for å få stopp på volden. 

Husk da at dette er en hemmelighet som ikke må holdes. Det er nemlig enda verre om dette du forteller om får fortsette. Ta derfor kontakt med noen voksne som du stoler på som kan hjelpe deg.

Men mange barn og unge som problemer hjemme vet ikke helt hvor de kan henvende seg for å få god hjelp. Det viktigste er at du ta kontakt med noen voksne som du stoler på. Det kan være helsesøster på skolen din, eller kontaktlæreren din. Du kan også kontakte barnevernet selv.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge for å få snakke med noen om hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold