Hopp til hovedinnholdet

Voldtekt og problemer med sex i etterkant

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. For noen år siden ble jeg voldtatt av to gutter, og i ettertid har jeg hatt sex med svært få gutter. Jeg føler at jeg ikke får noe erfaring siden jeg ikke kan noe innenfor sex. Jeg har aldri fått en orgasme av en gutt, og jeg er livredd for at om jeg finner meg en ny gutt at jeg kommer til å bli voldtatt igjen, hva burde jeg gjøre? Jeg møtte en fyr denne helgen, og forklarte alt som har skjedd, han var veldig forståelsesfull men jeg klarte likevel ikke å bli 'tent' av han og han klarte ikke og få den inn, så jeg sa stopp og sa at jeg ikke kunne gjøre det. Jeg var så stresset og nervøs, tenk om han sier det til alle at jeg feiget ut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med ung.no

Det er alltid trist å høre når noen har vært utsatt for voldtekt. Heldigvis får de fleste som har vært utsatt for voldtekt et godt og trygt seksualliv videre, men det kan ta tid.

Kroppen har sitt eget minnessystem. Vonde minner om voldtekt lagres i hjernen og i kroppen. All sex og berøring kan igangsette slike minner, og det betyr for noen at de blir "avholdende" etter voldtekten, eller at de bare med stort ubehag kan våge nærhet og seksualitet igjen. 

Det du opplever er derfor en normal reaksjon. 

Det er viktig for deg at din(e) fremtidige partner(e) lar deg få ha full kontroll på tempoet i kroppslig kontakt eller seksuell aktivitet. Alle overraskelser eller opplevelser av å ikke ha kontroll, kan aktivere avvergesystemer i kroppen din som gjør at normalisering utsettes.

Forståelse og respekt, koblet med samtale, er for mange en forutsetning for å ta opp igjen et normalt seksualliv. En samtale om voldtekt er tabubelagt, og det kan være vanskelig å fortelle om det som har skjedd til en ny person i ditt liv. Mitt råd til deg er å være åpen om det som har hendt, men at du først sikrer deg at den personen du forteller dette til er til å stole på. 

Mer utfyllende info om dette finner du i artikkelen vedlagt.

Ett annet steg du kan ta, er å først få ett godt seksualliv på egenhånd. Onaner gjerne og tren deg på å slappe av. La fantasien flyte fritt, utforsk kroppen din og finn punkter som kan hjelpe deg til å nytelse og orgasme. Får du trygghet i egen kropp, vil det bli lettere for deg å ha ett godt seksualliv sammen med en annen.

Ønsker du å snakke anonymt med helsepersonell om dette kan du bruke chatten til klinikken Sex og samfunn.

Håper svaret mitt var til hjelp for deg og lykke til.

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold