Hopp til hovedinnholdet

Vennen min ble truet på livet, kan han anmelde dette?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

En av vennene(1) mine holdt nesten på å bli stukket i armen av en annen venn (2) ,jeg vet ikke om det var tull eller ikke. Etter på sa han med saksen i strupen på vennen (1) min og sa. Hadde det ikke vært lover i Norge hadde du vært dø nå. Kan han politianmelde det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er to bestemmelser i straffeloven som kan være aktuelle når det gjelder trusler.

Det følger av straffeloven § 263 at:

"Den som i ord eller handling truer med straffbart atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år"

Dette betyr at dersom noen gjennom en konkret handling, som å sette en saks mot noens strupe eller ved ord som å true med å drepe noen kan straffes for trusler dersom trusselen var egnet til å skape alvorlig frykt hos den personen som ble utsatt for trusslen.

Etter straffeloven § 266 kan man straffes med bøter eller fengsel i inntil 2 år dersom man ved skremmende eller plagsom opptreden krenker en annens fred.

Hvis han som opplevde dette ble redd og følte seg truet kan han anmelde dette til politiet. Politiet vil vurdere om noen av bestemmelsene og eventuelt hvilken av bestemmelsen som gjelder i det konkrete tilfelle.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Truer en annen med vold

Gutt truet med bank (colourbox.com)

Jeg blir plaget av noen i nabolaget, og er lei av å høre dem snakke dritt om meg. Jeg ropte til den ene at jeg skal få med noen kompiser og knekke fingra på ham for å lære ham å holde kjeft. Er det ulovlig å si?

Les mer

- Truer noen med våpen

Kniv (colourbox.com)

Hva hadde straffen blitt hvis man for eksempel truer noen andre med en kniv? Er noen som skylder meg penger og som ikke gidder å gi dem tilbake. Er det farlig om jeg "skremmer dem litt"? Har jo ikke tenkt å stikke dem eller noe.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold