Hopp til hovedinnholdet

Blir slått av foreldre og vil rømme

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei kjære ung.no! Jeg er en 17 år gammel gutt som ikke håndterer mine foreldre lenger. Jeg klarer ikke lenger å være del av en bosituasjon hvor både foreldre slår meg, misliker meg sterkt, ber meg dra min vei og ønsker min død ( de har ved flere anledninger, sagt at jeg bare bør drepe meg selv eller dra min vei). Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg tør ikke rømme, fordi de har sagt før at om jeg rømmer eller går min vei, så vil de fange meg personlig. De setter alt for mye press på meg skolemessig, og dersom jeg underpresterer i noe som helst fag (får en 4) vil de bli utrolig sure og slemme mot meg. Jeg har ingen venner, siden de sier at venner ikke er nødvendig på vgs og at jeg først kan få venner når jeg er kommet inn på et respektabelt studium. I tillegg er jeg redd og irritert hele tiden, og aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke bo med de lenger, men tør ikke å rømme. Jeg er ikke etnisk norsk, og dermed vil kulturen jeg er en del av prege dette. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du har opplevd mye vondt i familien og at du nå har fått nok, og vil ha hjelp til å flytte hjemmefra. Det du opplever hjemme er forbudt i Norge. Du fortjener trygghet og omsorg, og det er mulig å få hjelp!

Du skriver at du er redd og irritert hele tiden. Dette er vanlige reaksjoner på det du opplever av fysisk og psykisk vold hjemme, og vil bli bedre når du får hjelp og blir trygg.

Det er barnevernet sin oppgave å hjelpe barn og det er veldig viktig at de får vite hvordan du har det slik at du kan få hjelp. Barnevernet vil vurdere om det er nødvendig å flytte deg ut av hjemmet for at du skal få ha det bra. Du kan selv ta kontakt med barneverntjenesten (du finner kontaktinformasjon på din kommune sin nettside), eller du kan ta kontakt med noen voksne som kan hjelpe deg med dette. Noen ganger kan det være lettere å snakke med en voksen du stoler på, for eksempel en lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen. Du bør da fortelle om situasjonen din hjemme, og gjerne vise dem spørsmålet du har sendt til ung.no. De vil kunne hjelpe deg i kontakt med barnevernet.

Du skriver at du ikke er etnisk norsk, og at kulturen du er en del av vil prege dette. Dersom du kommer fra en familie som er opptatt av ære og du frykter hva familien din kan gjøre dersom du drar hjemmefra, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på tlf 815 55 201 (mandag til fredag fra kl 09.00 til kl 16.00). Du kan ringe og være anonym om du ønsker det. Røde Kors-telefonen har lang erfaring i å snakke med unge som er utsatt for ulike former for vold og kontroll fra familien (ikke bare tvangsekteskap), og kan også hjelpe deg i kontakt med andre som kan hjelpe deg videre, som barneverntjenesten.

Hvis det er kveld eller helg og du er redd og det haster, kan du ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på tlf  116 111, det er gratis. De vil hjelpe deg sammen med politiet eller barnevernsvakten der du bor. Da vil du få hjelp med en gang. 

 Jeg støtter deg og ønsker deg all lykke til! 

 

Med vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold