Hopp til hovedinnholdet

utsatt for overgrep som liten, og sliter 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er nå 14 år gammel, jeg ble voldtatt da jeg var 5 år til jeg var 6 år, voldtagingen var av min storebror som da var 13 år til 14 år, jeg har nå flashbacks/tebakeblikk. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg er nå 14 og broren min 22. Jeg har i tilegg blitt mobbet i 9 år, prøvd på seøvmord over 23 ganger. Og slutta å selvskade for ca 1 månede siden, jeg har gått til BUP lenge men jeg slutta for det hjalp ikke. Alle tror jeg har det bra mens alt jeg egentlig ønsker er og dø! Plis hjelp meg før det er for sent.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt og delte dine vansker med oss. Det er leit å høre at du har opplevd det du forteller.

Slike erfaringer, både med overgrep og mobbing, kan det være veldig vanskelig å snakke om. Men dersom man ikke gjør det kan man oppleve å streve enda mer med vonde tanker og følelser. Det er ikke uvanlig at vonde tanker og bilder plutselig dukker opp i hodet, også etter mange år. Noe som kan oppleves skremmende og plagsomt.

Det er leit at hjelpen du søkte på BUP ikke føltes så nyttig for deg. Men det er viktig at du ikke mister troen på at du kan få det bedre. Det er god hjelp å få for de tingene som du sliter med.

Du kan også jobbe litt selv med reaksjonene på de tunge opplevelsene som du bærer på. Du finner tips til selvhjelpmetoder i denne artikkelen. Prøv gjerne litt forskjellig, og forsøk mer enn en gang per øvelse. Det tar tid å finne ut hvordan man skal gjøre det. 

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med en voksen du stoler på. Selv om du kanskje har gjort det før, må du ikke gi opp. Det kan være foreldrene dine, fastlegen din, helsesøster, en lærer eller andre i ditt miljø som du vil snakke med.

Dersom du synes det er vanskelig å begynne en slik samtale kan du for eksempel si "hva skjer om noen forteller om seksuelle overgrep"?, "hva om noen forteller om selvmordstanker"?, eller "jeg opplevde noe veldig vanskelig knyttet til kroppen da jeg var liten, som jeg trenger å snakke med noen om".

Hvis du synes det er vanskelig å si hva du har opplevd, kan du vurdere å skrive det ned og gi dette til den du tenker kan hjelpe. Ta gjerne med deg det du skrev til oss. 

Om du tenker det er lettere å snakke med noen på telefonen, kan du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111 eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon 800 57000.  Her kan du også være anonym, og det er gratis.

Det er ikke for sent å anmelde saken, da foreldelsesfristen for seksuelle overgrep er fjernet. Du kan ta kontakt med politiet i forhold til en anmeldelse dersom du kunne ønsket det. Du kan også ha krav på en bistandsadvokat, som kan hjelpe og støtte deg underveis.

Husk at du ikke skal trenge å være alene med selvmordstankene. Du fortjener støtte og riktig god hjelp nå. Når noen vet hva du tenker på, og hvor vondt du har det, så er det mye lettere at du får ordentlig tilpasset oppfølging. Det er ingen vansker som ikke kan løses. Og selvmord er ingen løsning. 

Jeg legger ved noen artikler nedenfor der du finner mer tips.

Ønsker deg alt godt videre i livet! Og ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du trenger det. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for deg om du strever litt psykisk og holder det for deg selv eller lurer på hvordan du kan fortelle det.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold