Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis det er drittslegning mellom 2 stk og han ene sier "kom igjenn, slå meg" eller noe i den duren og peker på kinnet? Hvis man slår, blir man straffet for det?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hva skjer hvis det er drittslegning mellom 2 stk og han ene sier "kom igjenn, slå meg" eller noe i den duren og peker på kinnet? Hvis man slår, blir man straffet for det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å slå noen vil regnes som en kroppskrenkelse som er straffbart etter straffeloven § 271. Men som du ser inneholder § 271 også en bestemmelse om at en kroppskrenkelse kan gjøres straffri dersom den er gjengjeldt med en kroppskrenkelse eller kroppsskade, eller den gjengjelder en forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade eller særlig provoserende ytring. 

Om straffen skal falle bort for den som slo må vurderes konkret i hver enkelt sak, og jeg kan derfor ikke gi deg et sikkert svar på spørsmålet ditt. Men det at man blir utsatt for en særlig provoserende ytring er som du ser noe som kan gi grunnlag for at straffen faller bort. 

For ordens skyld nevner jeg at mer alvorlige voldhandlinger kan bli regnet som grov kroppsskrenkelse eller kroppsskade etter straffeloven § 272 og § 273. Hvilken bestemmelse i straffeloven forholdet faller inn under må vurderes konkret i hver enkelt sak.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold