Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten slo meg, bør jeg tilgi eller er en gang nok til å "løpe"?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er meget lei meg og trenger litt råd før jeg handler. Er i ett forhold, og det er veldig nytt! Så, rett på sak. Vi sitter i bilen og jeg kritiserte han kanskje litt fordi jeg mente noe han gjorde var litt imot meg og mine prinsipper (han kan av og til være veldig usensitiv og si ting jeg tar ille opp) og denne gangen sa jeg til han at han må ikke ødelegge mellom oss fordi jeg bryr meg virkelig om han. Og jeg var kanskje litt sint i tonefallet ja, Og jeg sa han hadde dårlig moral. Han slo meg med åpen hånd på siden av hodet og på låret ganske hardt. Deretter ble han meget lei seg, for så å bli sint igjen og si det var jeg som fikk frem den siden i han, for så å beklage seg igjen. Nå har jeg ikke snakket med han, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Burde jeg tilgi han for det har skjedd bare en gang, er en gang nok? Burde jeg løpe? Er i stor konflikt med meg selv. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 20 år

Du skriver at du er i et nytt forhold, og det har vært en episode der kjæresten din under en diskusjon/krangel slo deg med flat hånd på siden av hodet og i låret. Han ble lei seg, men så sint igjen og sa at det var du som fikk frem den siden i han, før han igjen ble lei seg. Du er i stor konflikt med deg selv på hvorvidt du skal tilgi han siden det bare har skjedd en gang, eller om du skal "løpe".

Først vil jeg si at det er modig av deg å ta kontakt og søke råd om hva du bør gjøre. Mange som opplever det samme som deg kan kjenne på redsel når det skjer og frykt for at det skal skje igjen. Dette kaller vi latent vold - og kan best beskrives som "vold i lufta" eller at man går på eggeskall rundt den som har utøvd vold. At han slo deg, på siden av hodet, og i låret er fysisk vold. Det er aldri greit å utøve vold, det er også ulovlig og kan anmeldes til politiet. All bruk av vold er den som utøver volden sitt ansvar - uansett hva som er blitt sagt først. Når man blir sint eller såret er bruk av vold kun 1 av mange ulike måter å reagere på. Det er altså ikke din feil at han reagerer som han gjør. Det finnes dessverre ingen garanti for at han ikke vil reagere på samme måte igjen. I mange forhold der det er vold ser man at volden etterhvert kan bli mer alvorlig og skje med kortere mellomrom. Så; det er viktig at du tenker på din sikkerhet, at det du ble utsatt for ikke er din skyld, og at ingen fortjener å bli slått av noen de er glad i.

Om du trenger noen å snakke med kan du ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge, dit kan du ringe gratis og anonymt.

Lykke til.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold