Hopp til hovedinnholdet

Opp gjennom årene har det vært mye krangling og bråk hjemme i familien min, mesteparten mellom meg og faren min.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Opp gjennom årene har det vært mye krangling og bråk hjemme i familien min, mesteparten mellom meg og faren min. Mye av denne kranglingen har basert seg på at vi er ulike, og har ulike meninger om hvordan ting bør gjøres. Det som plager meg mest er det som skjer når vi har ordentlig store krangler. Hvis han blir veldig sint, så slår han meg hardt, drar meg i armen og lugger meg, egentlig det som skal til for å overbemanne meg. En gang dro han meg etter håret ned trappa og slang meg på bakken og inntil peisen og begynte å sparke meg mens jeg lå nede. Han mener det bare er en del av oppdragelsen og at han gjør det for mitt beste. Men jeg får vondt og har ved fler anledninger endt opp med blåmerker. Grunnen til at jeg tar opp dette nå, 19 år gammel, er fordi dette skjedde igjen i dag, til tross for at det har vært kjempelenge siden noe sånt har hendt her i huset nå. Jeg mener at nå som jeg er 19 år og nesten voksen, er det ikke på hans plasd å oppdra meg slik lenger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det hjemme og hvordan det er for deg når du og faren din krangler. Jeg er glad for at du våger å ta opp dette nå!

Det er ikke lov å slå, lugge eller dra barn etter håret.

Det er vold og det er straffbart. Dette er på ingen måte til barnas beste og som en del av barneoppdragelsen og dette står tydelig nedskrevet i norsk lov.

Du er nå myndig og selvstendig og du kan si til han at du ikke kan godta at han utøver vold mot deg.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om det du opplever og hvordan det har vært for deg å vokse opp slik.

Du kan snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog. Det finnes også familievernkontor hvor du kan få hjelp og råd til å håndtere hjemmesituasjonen din.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Det er ikke din skyld det som du har opplevd. Selv om dere er ulike så er det den voksnes ansvar å ivareta deg og respektere deg for den du er uten å måtte ty til vold.

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg.

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold