Hopp til hovedinnholdet

Hvor går grensen for vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvor går grensen for vold? Jeg har to søsken som er 8 og 5 år, og hvis de ikke gjør som de skal eller noe annet som får pappa til å bli sur får han veldig fort høyt temperament. Stadiet hvor han snakker rolig for å få dem til å høre på seg til han roper dem opp i ansiktet går veldig fort. Han kan også ta litt hardt i dem noen ganger, for eksempel i øret, armen, klapse de litt på hodet eller liknende. Han oppførte seg akkurat likt ovenfor meg og lillebroren min på 13 da vi var mindre, men han gjør det ikke nå lenger. Det eneste er at han kan bli fort sur og han kan heve stemmen litt for fort, men ikke ofte, fordi vi prøver alltid å gjøre som han vil fordi vi orker ikke at han skal bli sur. Vi har også hatt barnevernet på besøk to ganger. En gang da jeg var 10 år og en gang nå i høst. Begge gangene har de ikke gjort noe mer med saken. Jeg er så vandt til dette at jeg tenker ikke over det, men bestevenninnen min synes at jeg burde prate med noen. Hvor går grensen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Du lurer på hvor grensen går for hva som er vold. Du skriver at pappa blir fort sint og har høyt temperament, at han kan rope barna opp i ansiktet, ta litt hardt i øret/armen, klapse de litt på hodet og at dere passer på å gjøre hva han vil så han ikke skal bli sur. 

Så fint at du tar kontakt, jeg skjønner kjempegodt at man kan begynne å lure på hvor grensen går når man er "vant til det", som du skriver. En mye brukt definisjon på vold er: 

"Enhver maktmisbrukende handling rettet mot en annen person, som gjennom å skade, smerte, skremme eller krenke, får personen til å gjøre noe mot sin vilje"

Vold er altså et maktmisbruk. Pappa er for eksempel større og sterkere enn barna, og også ofte større og sterkere enn mamma. Det vil si at pappa har makt han kan velge å misbruke. 

Vold er en handling rettet mot en annen person. Hvis man kjenner på sinne, som er en følelse, inni seg, er ikke dette vold. Hvis man kjenner at man blir så sint at man løper ut i skogen og slår et tre, er ikke dette vold, men aggresjon. Hvis man derimot slår en person i stedet for et tre, er det vold.

Vold skader, smerter, skremmer eller krenker. Dette er voldens virkemidler, hvis en handling gjør at en annen blir skadet, smertet, skremt eller krenket, er det vold.

Vold får en person til å gjøre noe mot sin vilje. Vold kan gjøre at man føler seg tvunget, for eksempel fordi en annen kontrollerer med makt eller man er redd for hva den andre kan komme til å gjøre.

Det at pappa blir så sint at han roper barna opp i ansiktet er psykisk vold. Det at pappa tar hardt i barna og klapser dem på hodet er fysisk vold. Det at dere gjør som pappa vil fordi dere ikke vil han skal bli sur er noe vi kaller latent vold, det å "gå på eggeskall" rundt en annen, noen ganger fordi man er redd hva den andre kan gjøre. Vold er alltid utøvers ansvar, og er faktisk ulovlig i Norge. Ingen foreldre har lov til å bruke vold, samme hva barna gjør. Hvis pappa ikke klarer å slutte å bruke vold trenger han hjelp til dette, for eksempel gjennom Barnevernet eller Familievernet. Jeg anbefaler at du snakker med en voksen du kan stole på, for eksempel helsesøster på skolen. Han/hun kan hjelpe deg med å fortelle om situasjonen din. Du kan også ringe alarmtelefonen for Barn og Unge 116 111, det er gratis og anonymt og de har mye kunnskap om lignende situasjoner som din. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold