Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke la han være uansett hvor mye vondt han gjør meg. Er jeg syk som er forelsket i en slik gutt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og en gutt har rota litt og gjort forskjellige ting, men vi er ikke sammen. På starten var han ganske snill, men nå de siste månedene har han begynt å slå og gjøre meg vondt. Det har blitt verre og verre for hver gang. Dette skjer når han er sint på meg for noe eller når han ikke får viljen sin. det startet bare med noen få slag, men endte opp med større slag, sparking, truing av kniv osv osv.. Problemet mitt er bare at jeg klarer ikke la han være uansett hvor mye vondt han gjør meg. Jeg er forelsket i han. Noen ganger er han snill og da glemmer jeg alt det fæle han gjør. Er jeg syk i hodet som er forelsket i en slik gutt? Hvordan kan jeg stoppe å like han? Alltid legger han all skylden over på meg, så den føles ut som alt er min skyld, selvom jeg vet når jeg tenker på det at alt er han sin skyld. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Du skriver at du holder på med en gutt som gradvis har gjort verre og verre ting med deg. Du skriver at du ikke klarer å la han være uansett hvor mye vondt han gjør deg, at han av og til er snill og du glemmer det fæle han gjør. Du skriver at han legger skylden på deg, og du lurer på hvordan du kan stoppe å like han og hva du skal gjøre.

Så fint du tar kontakt. Det du beskriver å bli utsatt for er grov vold, og veldig alvorlig. Vold er faktisk ulovlig i Norge, og alltid utøverens ansvar. Jeg kan ikke bestemme for deg hva du skal gjøre, men jeg kan si litt om hva volden gjør og komme med noen anbefalinger.

Du er absolutt ikke syk i hodet som du lurer på, men det å være i en relasjon der man blir utsatt for vold gjør ofte at det føles sånn. I tillegg til at volden kan gi smerter og skader, kan man føle at man er redd konstant og går rundt på eggeskall av frykt for hva den andre kan komme til å gjøre. Når den som utøver volden ikke tar på seg ansvaret tvinges ofte skylden og skammen over på den som er utsatt. Det er ikke greit, og jeg tror det er det du kjenner på. Denne volden er det han som har ansvar for. Volden kan også ofte gå i en slags sirkel, der det kan være veldig fint i forholdet en stund etter volden har skjedd, men som blir til ny vold så fort utøveren ikke får viljen sin igjen. Det som er rart, er at det er mange som kjenner på at de faktisk er glad i personen, selv om man blir utsatt for vold. Den som utøver vold kan ha mange andre kvaliteter som oppleves som gode, og som man også kan fortsette å være forelsket i. 

All forskning sier at volden kommer til å eskalere, skje med hyppigere frekvens og bli mer alvorlig så fort den starter. Jeg anbefaler deg at du bryter ut av det forholdet da jeg tror volden vil skade deg mer enn den positive tiden vil glede deg. Forelskelse kan være fantastisk, men ikke når relasjonen også skader ens eget liv. Alarmtelefonen for barn og unge kan du ringe til anonymt (legger ved artikkel), de har masse kunnskap om vold og hvem man kan kontakte av hjelpere og politi i situasjonen du er i. Jeg legger også ved noen artikler om vold i kjæresteforhold jeg håper du tar en titt på. Lykke til og ta vare på deg selv. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold