Hopp til hovedinnholdet

Hvis en annen er truende og voldelig, kan jeg slå i selvforsvar? 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, har en lillebror på 12 år som har blitt slått til av en annen i klassen hans. Han har også pisket meg med en sykkel lås og vært voldelig og truende. Han er enda truende mot lillebroren min og jeg har sagt at hvis han er mer truende, skal jeg snakke med han. Hvis jeg da møter han en kveld, og han er truende og prøver å gjøre noe voldelig mot meg. Kan jeg da i selvforsvar slå til han som selvforsvar? Og hvilken konsekvenser kan det få. Mener selv at det er selvforsvar hvis han prøver seg på noe. Hilsen gutt 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Gutt 14 år

Du skriver at lillebroren din på 12 år opplever trusler og vold fra en annen elev. Du har også opplevd det fra samme eleven. Du har sagt du vil snakke med han om det fortsetter. Du lurer på om du kan slå tilbake i selvforsvar hvis du møter han og han er truende og voldelig. Du lurer også på hva slags konsekvenser det kan få.

Så heldig lillebroren din er som har en storebror som deg som passer på han. Hvis den andre gutten slår først, eller går løs på deg vil det å slå kunne anses å være selvforsvar eller nødverge som det kalles. Det er straffbart å bruke mer vold enn det som er nødvendig for å avverge et angrep. Det er også straffbart å slå for å straffe eller hevne seg. Selv om det å slå tilbake ikke nødvendigvis får strafferettslige konsekvenser, kan det få andre type konsekvenser for deg. F.eks hvordan du får det med deg selv etterpå. Dessuten, det er jo ikke sikkert et slag stopper konflikten, verken der og da, eller etterpå. 

Jeg forstår at du ønsker å ordne opp for lillebroren din på egenhånd, men jeg vil råde deg til å snakke med en voksen du stoler på, om det lillebroren din og du utsettes for av denne eleven. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold