Hopp til hovedinnholdet

Jeg er blitt voldtatt og har fortalt det til helsesøster, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 15 år. Jeg er fra et land i Afrika og er omskjært. På en familiefest for en stund siden ble jeg voldtatt analt. Jeg har fortalt dette til helsesøster, men vil ikke at familien min skal få vite noe. Er det slik at helsesøster må informere familien min? Må helsesøster melde dette til politiet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig flott at du har tatt mot til deg og fortalt om denne hendelsen til helsesøster. Ofte er det lettere når noen vet, og det at helsesøster vet vil gjøre sitt til at du alltid vet du kan snakke med helsesøster og finne støtte der. Jeg skjønner at dette kan være så vanskelig for deg at du i utgangspunktet bare ønsker å glemme det hele og heller ikke ønsker å anmelde. Samtidig er det veldig viktig at voldtekt anmeldes slik at gjerningsmannen ikke skal få forgripe seg på andre. Jeg skjønner at dette kan være familie av deg, noe som jo gjør det hele enda vanskeligere. Likevel er det best at forholdet blir anmeldt. Det vanlige er at helsesøster vil snakke med deg om dette å anmelde, det er ikke vanlig at helsesøster anmelder uten å ha snakket med deg. Du kan jo selv høre med helsesøster om dette, helsesøster skal ta hensyn til det du ønsker og sier. Helsesøster vil ikke ta kontakt med familien din dersom du selv ikke ønsker det. Jeg synes du skal gå tilbake til helsesøster, så får dere snakke sammen om dette. Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster. 
 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold