Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde en dørvakt for å dytte meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Kan jeg anmelde en dørvakt for å dytte meg? Jeg var veldig fyll og ble nektet adgang til utestedet. Jeg sa noen stygge ting til han, og så slo han meg i hendene for han var redd jeg skulle ta bilde av han. Jeg tok et bilde, men bare av hånda hans når han stod ved siden av meg. Men så dyttet han meg med begge armene i skuldrene mine. Jeg hadde på høye hæler i tillegg til å bli full, kunne lett ha blitt skadet men heldigvis så klarte jeg å unngå fallet. Kan han anmelde meg for å si stygge ting? Er det lov å ta bilde av dørvakter uten tillatelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, du kan anmelde ham for å dytte deg, og han kan anmelde deg for å si stygge ting og ta bilder av ham. Men om noen av dere har brutt straffelovens regler er et annet spørsmål.

At man anmelder noen betyr ikke automatisk at personen blir straffet. En anmeldelse er kun en melding til politiet om at man mener at noen har gjort noe straffbart, og så blir det opp til politiet å etterforske saken og vurdere om den som er anmeldt faktisk har brutt loven eller ikke. 

Det å dytte noen er i utgangspunktet straffbart, men så er det noen unntak der straffen kan falle bort. F.eks. hvis det er snakk om nødverge eller hvis kroppskrenkelsen (at du ble dyttet) er en gjengjeldelse av en særlig provoserende ytring, se straffeloven § 271

Det er i utgangspunktet ikke straffbart å si stygge ting til noen, men det kommer jo an på hva du sa. Hvis det du sa er å regne for en hatefull ytring så er det straffbart.

Det er heller ikke straffbart å ta bilder av noen, men du har ikke lov til å gjengi eller vise offentlig et bilde av en annen person uten at den som er avbildet har sagt ja til det. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold