Hopp til hovedinnholdet

Mamma skal alltid bestemme hva jeg skal ha på meg. Hvis hun ikke får vilja si kan hun begynne å slå, sparke å begynne å si stygge ting. Som er sårende...):

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om dette emne er det riktig men jeg bare valgte et. Det har seg slikt at mamma ALLTID må ha det som hun vil. Skal snart på bursdag, jeg vil gjerne ta noe enkelt. Sånn vanlig kjole. Men mamma må ABSOLUTT si at jeg skal gå med en...ballkjole. Eller en kjole som i hvertfall er alt for mye! Hun sier at alle barna kommer med fine klær osv. Men jeg har jo vært mere på bursdager enn henne og VET at de ikke gjør det! Og hvis jeg ikke gjør det truer hun med at jeg ikke for dra på bursdager. Det er nesten så jeg er redd for henne. Pga. Hun er så skummel. Hvis hun ikke får vilja si kan hun begynne å slå, sparke å begynne å si stygge ting. Som er sårende...):

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

 

Det du forteller om er ikke greit. Foreldre skal sette grenser for barn, og veilede barn, men det er ikke lov å slå, sparke eller å si stygge ting til barna sine. 

Når du har det slik hjemme, er det viktig at du snakker med noen. Du skal ikke finne deg i slik behandling av din mor.  Her kan du lese om hvor lite du bør finne deg i.

Barnevernet jobber med at barn og ungdom skal ha det trygt og godt hjemme når de vokser opp. Barnevernet vet det er viktig at søsken får holde sammen og ha kontakt. Politiet jobber med det som er ulovlig og straffbart. Jeg tenker at barnevernet, politiet og helsetjenesten bør samarbeide om å hjelpe deg og søsknene dine. De voksne hjemme hos deg burde få veiledning på hvordan de kan ivareta dere og beskytte deg mot voksne sine raseriutbrudd. Dere burde slippe å oppleve det mer. Noen som jobber med helse kan hjelpe deg hvis du strever med vanskelige tanker og følelser eller andre helseproblemer knyttet til alt du har opplevd.

Det du beskriver kalles vold i nære relasjoner. Mange barn og ungdom lever i utrygge hjem og det er helseskadelig for dere alle sammen å fortsette og leve sånn sammen. Mange voksne klarer ikke å reagere på en lur måte når de kjenner på vanskelige følelser som sinne, irritasjon, avmakt, sjalusi og så videre. Kanskje den voksne som har sinneproblemer hjemme hos deg opplevde at foreldrene oppførte seg sånn når vedkommende var liten? Kanskje det er den måten han/hun har lært å regulere følelsene sine på? Likevel er det han/hun som er voksen nå. Voksne bør ta hele ansvaret og skylden for det de sier og gjør. Det er ingen andre sin skyld at en person oppfører seg sånn som vedkommende oppfører seg. Her kan du lese mer om vold i nære relasjoner.

Du kan snakke med helsesøster på skolen. Eller du kan starte med å ta kontakt med alarmtelefonen for ungdom på telefon 116111. Du kan også ringe politiet og be om å få snakke med noen som jobber med familievoldsaker på telefon nummer 02800.

Når du tar kontakt med noen bør du si noe om hvordan du tror den voksne med sinneproblemer kommer til å reagere når han/hun får vite at du har fortalt hvordan dere har det hjemme. Det kan de som skal hjelpe ta hensyn til. Det er sjelden familier klarer å ordne opp i sånne situasjoner selv, og det kan ta lang tid før en person som utøver vold klarer å forstå sin rolle i det som skjer. Politiet kan hjelpe til med å legge en plan for hvordan dere kan bli beskyttet mot nye raseriutbrudd.

Håper svaret mitt gir deg mot til å ta kontakt med noen som kan hjelpe.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold