Hopp til hovedinnholdet

Jeg var med ca 20 kompiser der 3 av dem banka en fyr ganske så grovt - har jeg da gjort noe straffbart?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

hei. jeg var med ca 20 kompiser der 3 av dem banka en fyr ganske så grovt, jeg tokk ikke del i volden og jeg sa ingen ting som oppfordra til vold. politiet kom senere og tokk bilder av antrekkene våre skrev ned id ransaket oss og bortviste oss fra stedet. har jeg da gjort noe straffbart?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge straffeloven § 15 er medvirkning også straffbart "når ikke annet er bestemt". Det å banke opp en annen vil enten regnes som kroppskrenkelse eller kroppsskade. Medvirkning er også straffbart ved kroppskrenkelse og kroppsskade. 

Det å stå og se på at noen blir banket opp kan i verste fall bli regnet som medvirkning hvis man for eksempel har oppfordret til handlingen eller kommer med heiarop eller lignende. I denne artikkelen fra NRK kan du lese om hvordan personer som filmer voldshendelser risikerer å bli siktet for medvirkning. Jeg skjønner at du ikke filmet eller oppfordret til volden på noen måte, men jeg legger med artikkelen for å vise deg at man kan risikere å bli straffet selv om man ikke er den som slår.

Du skriver at politiet kom til stedet og de vil da etterforske saken og vurdere om dere som var tilstede kan straffes for medvirkning til kroppskrenkelse eller kroppsskade. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold