Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt plaget av andre og nå sliter jeg med undertrykte følelser.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg kommer i fra en kaotisk grunnskole. Det vil si at jeg har sett mye av oppførsel blant andre som er over grensen for min del, som jeg har reagert på i svær grad. Jeg personlig har aldri blitt mobbet, men opplevd plaging i en grad som ikke er uvanlig i følge andre. Jeg har selv vært u - grei mot andre, men svært sjelden og i liten alder. Greia er at jeg gjennom store deler av grunnskolen, har følt meg "liten" i sammenligning med veldig mange unge med denne ufordragelig oppførselen. Jeg har ikke blitt mobbet, jeg har satte meg i respekt for andre "frekke" elever som jeg selv har hatt med å gjøre. Den undertrykkende følelsen som jeg kjenner på den dag i dag som 17 åring stammer i fra de " frekke og utrygge omgivelsene fra grunnskolen. Det hender at jeg drømmer om situasjoner som fremhever denne undertrykkende følelsen. Jeg har uansett hatt greie venner og slikt ellers, kun denne følelsen som er vanskelig og kan forsterke følelseslivet. Hva kan jeg gjør for å få slutt på forstyrrelsen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du strever med vonde minner og følelser etter grunnskolen. Jeg forstår at dette hemmer deg og at det er vanskelig for deg å ikke tenke på minnene du har med deg.

Det er dessverre slik at når man i en sårbar fase i livet - noe man er på barne og ungdomsskolen - så kan man være ekstra oppmerksom på hva andre sier til oss. Selv om du ikke har direkte følt deg mobbet så har noen vært frekke med deg og sagt ting til deg som du strever med i dag.

Det er heller ikke uvanlig at man får tilbake vonde tanker og følelser fra fortiden når det har gått noen år.

Du spør hvordan du skal få bort det ubehaget du har med deg fra grunnskolen. Du kan også huske ekstra godt følelsen ved å drømme om situasjoner.

Mitt beste råd til deg er å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Da kan du få hjelp til å bearbeide det du har opplevd slik at du kan skille mellom vonde følelser fra fortiden og hvordan du faktisk har det i dag. Det vil si at når du kjenner på vonde minner og følelser så er dette noe som hører fortiden til og som gjorde deg vondt når du var mindre. Det trenger ikke bety at du trenger å føle det slik i dag. Det kan også ligge andre følelser i hendelser som du beskriver som kan gjøre det vanskelig å glemme. Det kan være sinne eller tristhet for eksempel. Dette er temaer du kan utforske videre med helsesøster.

Legger ved noen artikler til deg som tror du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold