Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli saksøkt etter å ha slått til noen? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har slått til noen etter at personen sa krenkende og rasistiske ting. Skolen har ikke gjort noe med dette ettersom at det har gått lang tid. Han har sagt til vennen sin at han skal saksøke, kan han faktisk dette? Han har fått en blåmerke på fjeset under øyet. Dette skjedde i skolen og politiet ble tilkalt. Politiet sa jeg ikke kommer til å bli anmeldt men kan jeg bli saksøkt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår deg som at du lurer på om personen du har slått til kan saksøke deg privat for en domstol, og altså ikke at det er snakk om en straffesak der du bli anmeldt til politiet. 

Det er ut i fra det du skriver litt vanskelig å vite hva han vil saksøke deg for. Det kan tenkes at han mener han har krav på erstatning fra deg. Det finnes noe som heter oppreisningserstatning, som er ment å dekke den voldte tort og smerte og annen krenking eller skade av ikke-økonomisk art, jf. skadeserstatningsloven § 3-5. Selv om du er under 18 år vil du kunne bli idømt erstatningsansvar. Foreldrene dine kan også bli erstatningsansvarlige for dine handlinger. 

Det er også i noen tilfeller mulig å gå til privat straffesak. Det skjer i praksis sjelden, og jeg går derfor ikke nærmere inn på det, men du kan lese litt mer om det her

Selv om han har adgang til å gå til privat søksmål om erstatning eller straffesak, vil det nok koste ganske mye å ta saken til retten, og det vil også normalt ta lang tid å få saken avgjort. Jeg vil derfor tipse om at du kan kontakte Konfliktrådet dersom du ønsker å få hjelp til å skvære opp. Du kan lese mer om bruk av Konfliktrådet i artikkelen under. Lykke til! 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold