Hopp til hovedinnholdet

Er det ok at noen skader en som ikke går fra situasjonen/krangelen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på en ting... I en diskusjon eller krangel... en person som holder seg rolig, i stemme og være måte, men går ikke bort fra en situasjon. Men står der stille. Er det ok, at en mann smeler døren i benet på deg gang etter gang. Når personen han gjør det mot vet at uansett smerte kommer ikke denne personen å flytte seg. Men stå stille og rolig... Resultat er jo en skadet person..... Denne personen har et støtte aparat rundt seg, men ville høre fra andre hva de mener. Jeg stiller dette spørsmålet for en venn av meg, som er noen år eldre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 20 år

I enhver situasjon er vi alle ansvarlige for våre egne handlinger. Det å smelle en dør over noen sitt ben med vilje, gang på gang, resulterer i skade, og kan betegnes som vold. Vold er ikke lov, så nei dette er ikke ok. Det er alltid den som utøver volden som er ansvarlig for de handlingene. 

Den som blir utsatt for vold kan ikke gjøres ansvarlig for det den utsettes for, fordi den ikke flytter seg ut av situasjonen. Det kan derimot kanskje være lurt å flytte seg for å forhindre at man blir skadet. En annen ting er dersom det er barn tilstede. Da har også den voksne utsatte et ansvar for å skjerme barna for slike episoder. Dvs at man har et ansvar for å ikke bli i en krangel som er skremmende for barna, men ta dem ut av situasjonen. 

Jeg håper dette besvarte spørsmålet ditt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmeldt.

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold