Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ringe politiet på grunn av at jeg er redd/uttrygg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! I fjor ble jeg banket opp av en som har utsatt meg for trusler i 2 år, i tillegg til å ha vært litt fysisk mot meg, bare fordi at jeg ikke lot meg bli mobbet mer. Politiet fikk ikke gjort noe med det og han gikk helt fri. Noen måneder seinere, hadde han med seg en gjeng når jeg va på kjøpesenter. Når jeg så dem, så gikk jeg ut av kjøpesenteret og satt meg i bilen på kjøpesenteret i frykt for hva som kunne skje. Når moren min kom ut til parkeringsplassen, så stod han og gjengen hans oppå taket til kjøpesenteret (som er 1 etg. høy) og fulgte med på meg og så på meg hele tiden mens jeg var i bilen. Moren min ble bekymret og måtte ringe faren min og ba han om å komme. Jeg lever stadig i frykt om at han skal ta meg og jeg er redd for at han skal gjøre meg vondt eller komme etter meg med en gjeng. Hvis jeg er alene og han går med meg eller i nærheten av meg i en liten stund og på en måte følger etter meg og den ruten jeg tar, kan jeg ringe politiet på grunn av at jeg er redd/utrygg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, du kan absolutt ringe politiet på grunn av at du er redd og utrygg i en bestemt situasjon. Du skriver at denne personen tidligere både har utsatt deg for trusler og banket deg. Dette må du formidle til politiet hvis du ringer dem, slik at de skjønner at frykten din er reell.

Du kan også begjære besøksforbud, se straffeprosessloven § 222a. Politiet vil da vurdere om de skal nedlegge besøksforbud. De kan gjøre dette hvis de mener det er grunn til å tro at personen vil a) begå en straffbar handling overfor en annen person, b) forfølge en annen person eller c) på annet vis krenke en annens fred. Hvis det blir nedlagt besøksforbud, så innebærer dette at personen forbys å forfølge, besøke eller på annen måte kontakte deg.  

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold