Hopp til hovedinnholdet

Vold i hjemmet. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år har bodd i Norge nesten hele livet mitt, er muslim. Jeg mistet tilliten til foreldrene mine. Har prøvd nå i snart 2 år å å tilliten tilbake men jeg klarer å ødelegge hele tiden fordi jeg går lei. Alt jeg gjør er feil i deres øyne. Når jeg sier sannheten tror de at jeg lyver. Mamma slår meg, roper å skriker. Pappa roper men slår ikke, er vertfall noen år siden han gjorde det sist. Har hatt selvmordstanker flere gang. Har kuttet meg selv, pappa så det han trøste meg. Mamma sa hun ikke brydde seg. Jeg gråt en dag, mamma så det jeg var helt rød i øynene fordi jeg hadde skrekket i flere timer. Brydde mamma seg? Nei. Hun har aldri brydd seg. Har aldri vært en nær familie. De har aldri støttet meg i noe jeg gjør. Mamma sa til meg at hun ville at jeg skulle dra bort eller dø. Jeg sa greit var på vei ut, hun sprang etter meg å begynte å slå. Hva skal jeg gjøre? Klarer ikke å bo hjemme. Er helt forferdelig, er veldig redd mamma hele tiden.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med oss. Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg. Du forteller at du blir slått av din mor og at både din mor og far roper til deg. Dette er vold, og det er ikke greit.

Husk at dette ikke er din skyld. Det er ikke ditt ansvar. Mange barn og unge kan legge skylden på seg selv når de utsettes for vold. Ingen skal måtte oppleve å være redd for å bli slått av sine foreldre. Det er foreldrenes ansvar, og det er de som må endre seg når de utsetter barna sine for vold.

Det er veldig bra du tar kontakt med oss. Jeg tenker du trenger noen å snakke med slik at du får støtte, råd og hjelp i situasjonen du er i. Tenk om noen kunne hjulpet deg (og foreldrene dine) slik at livene dere ble bedre, roligere og tryggere?

Jeg vil råde deg til å snakke med noen om det du opplever. Helsesøster på skolen er en mulighet? Eller en lærer? Eventuelt kan du oppsøke den lokale helsestasjonen for unge der du bor.

Tenker du det er best å chatte anonymt med noen, kan du bruke Røde Kors sin hjelpetjeneste for unge "Kors på halsen" Den er gratis. Kanskje du ved hjelp av de finner ut hva som er best for deg å gjøre videre?

Jeg legger ved noen artikler som kan være til hjelp for deg. Husk at du ikke trenger å være alene om dette, og at det finnes hjelp å få!

Ta gjerne kontakt med oss igjen. Lykke til.

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold