Hopp til hovedinnholdet

En venn av meg slo jentevennen hans flere ganger.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

En venn av meg slo jentevennen hans flere ganger. Hun har flere merker over hele kroppen. Jenta vil ikke anmelde han, men noe gutter i samme alder har fått vite det og vil anmelde han. Hva skjer med vennen min som slo dama hans? Snakker vi en bot og kanskje han må flytte bort, eller er det så alvorlig som fengsel? Både han og hun er over 16.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden vennen din er anmeldt til politiet vil politiet nå vurdere saken, innkalle både jenta og vennen din til avhør og vurdere om vennen din har gjort noe straffbart og om vilkårene for å straffe ham er oppfylt. Siden han er over den kriminelle lavalder (15 år) kan han straffes hvis han bryter loven.

Det vennen din gjorde vil sannsynligvis bli vurdert som kroppskrenkelse, og det er straffbart etter reglene i straffeloven § 271 og § 272. Strafferammen for kroppskrenkelse er bot eller fengsel inntil ett år, mens grov kroppskrenkelse straffes med fengsel inntil seks år.

Det er ikke vanlig at ungdom under 18 år blir dømt til ubetinget fengsel (at de faktisk må sitte i fengsel) i Norge. Noen saker er så alvorlige at ubetinget fengsel er riktig straff, men det er ikke mange av disse sakene. Hvis vennen din blir straffet for å ha brutt straffelovens regler kan det hende han får en bot. Men det finnes også andre alternative reaksjoner for unge lovbrytere, f.eks. at saken behandles i konfliktrådet. Dette kan du lese mer om i artikkelen du finner nedenfor.

Jeg kan ikke si noe helt sikkert om hva som kommer til å skje med vennen din, dette må politiet vurdere. Noen ganger vurderer politiet at de også må sende en bekymringsmelding til barnevernet hvis barn under 18 år har problemer med vold eller annen kriminalitet, men det er ikke automatisk sånn at vennen din må flytte hvis barnevernet blir varslet. Ut fra det du skriver tror jeg ikke det er sannsynlig at han vil bli flyttet, da må det i så fall være andre ting i denne saken som også får betydning.

Men jeg håper at vennen din i hvert fall får hjelp. Å slå andre mennesker er straffbart, og hvis han ikke lærer at han ikke kan gjøre dette så kommer han til å få store problemer på grunn av atferden sin senere i livet. Det finnes hjelp å få når man bruker vold mot andre. Du kan lese mer om dette i artikkelen jeg har lagt med.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er kjæresten min voldelig?

Kjærester #ikkegreit / ung.no

Kjæresten min er vanligvis snill mot meg, men i det siste har han forandret seg litt. Når vi krangler blir han fryktelig sint.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold