Hopp til hovedinnholdet

Utsatt for vold og føler meg ensom. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Noen ganger når pappa blir sur på meg slår han meg. Jeg er veldig glad i han, men han blir veldig fort sur. Jeg har aldri følt på omsorg og kjærlighet før. Jeg føler at ingen liker meg. Foreldrene mine sier aldri ''Jeg elsker deg'' Hvordan kan jeg få tilbake varmen og troa? Og jeg føler meg veldig ensom. Jeg har ingen å snakke med selvom jeg har mange venner. Jeg holder alt stengt inne. Hvordan skal jeg slutte å føle meg ensom? Hvordan skal jeg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14 år

Du skriver at pappa slår deg når han blir sint. Du har aldri følt på omsorg og kjærlighet før. Du ønsker å få tilbake varmen og troa. Du ønsker å ikke føle deg ensom lengre.

Det er veldig alvorlig at pappa slår deg når han blir sint. Å slå er fysisk vold og vi vet at det kan være veldig skadelig for den som blir utsatt. Både i form av fysiske skader, men også fordi vold er skremmende og sårende. Et slag treffer ikke bare kroppen, det treffer også vårt indre. Mange som blir utsatt for vold forteller som deg at de føler at ingen liker dem, at de er usikre på sin verdi og om noen er glad i dem. Noen kan til og med lure på om det er deres feil det de blir utsatt for. Det er det ikke. Vold er alltid utøverens ansvar! Mange som utsettes for vold opplever også at de går på "tåhev", du kjenner kanskje igjen dette ved at du ser etter tegn på om pappa er i ferd med å bli sint? Dette kalles latent vold.

Jeg er helt sikker på at mamma og pappa er veldige glade i deg, men at de nok har noen vansker selv som gjør at de mangler verktøy for hvordan å vise omsorg og kjærlighet. Og pappa mangler i tillegg verktøy for å håndtere eget sinne. Det er derfor viktig at de får hjelp til å være bedre foreldre. Det er barnevernet som skal sørge for at alle barn og ungdom har det bra hjemme. Vi kan si at de er "barnas beskyttere". Barnevernet har flere ulike måter/tiltak som de kan ta i bruk for å hjelpe foreldre til å bli bedre foreldre. Du kan selv ta kontakt med barnevernet der du bor, eller så kan du snakke med helsesøster på skolen din som kan hjelpe deg å komme i kontakt med dem. Du kan også ringe og få hjelp fra Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge.

Uansett hva du velger å gjøre er det viktig at du får noen å snakke med. Mange gjør som deg og holder det stengt inni seg selv, det er skikkelig vondt og ensomt. Det er viktig at du vet at det du opplever ikke er din feil, så se om du kan få til å la noen trygge personer rundt deg få hjelpe deg til å se det, og til å snakke med deg om det som er vanskelig. Det kan være en god venninne, en lærer, helsesøster eller andre du stoler på. For mange føles det allerede litt bedre når de har fått delt den vonde hemmeligheten!

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold