Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venninne som blir utsatt for mye vold.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en venninne som blir utsatt for mye vold, jeg er redd for at det skal skje hun noe og jeg vil prøve og hjelpe hun så godt som jeg kan men jeg vet ikke hvordan, venninnen min er redd for at det skal skje noe mer. Så jeg lurte på om dere vet en måte jeg kan hjelpe hun på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år 

Takk for at du skiver til oss.


Dette høres ikke bra ut - venninnen din er heldig som har deg som vil hjelpe henne - du skjønner at hun ikke har det bra. Og det er tydelig at hun trenger hjelp. 

Det er alvorlig at hun utsettes for vold. Det er de som utøver volden som er ansvarlige for volden, aldri den som er utsatt. Likevel kan mange som er utsatte oppleve at det er deres skyld eller feil, og de kan føle skam fordi de blir utsatt. Derfor skjer det dessverre ofte at volden ikke blir varslet eller meldt. Du skriver ikke noe om hvem hun utsettes for vold fra - er det hjemme eller blant andre hun omgås? 

Du kan fortelle venninnen din at hun kan ringe til Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. Dit kan hun ringe gratis og anonymt om hun ønsker det. Der kan hun få snakke med trygge voksne!

Jeg vil videre råde deg til å snakke med en voksen du stoler på, det kan være en av dine foreldre, en lærer på skolen, helsesøster eller noen andre. Å sitte med den informasjonen du har alene er en veldig tung byrde for en 16-åring! Det kan hende at barnevernet må gis informasjon, slik at de kan vurdere hvordan venninnen din har det, og sette inn tiltak slik at hun ikke lenger blir utsatt for vold. Hvis det er vold hjemme hun blir utsatt for kan det blant annet være å gi foreldrene behandling i å håndtere sinne og konflikter på en annen måte. Barnevernet kan kontaktes anonymt. 

Du kan også ringe alarmtelefonen og snakke med dem om din utfordring som venninne som står på sidelinjen. Å snakke med trygge voksne om at venninnen din blir utsatt for vold er ikke å sladre - det er å ville det beste for henne. 

Håper dette var til hjelp for deg! Du er en god venn!!

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold