Hopp til hovedinnholdet

kan jeg da bruke selvforsvar og slå tilbake?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. jeg har nylig blitt slått til i ansiktet av en annen jente. Denne jenta har også flere venniner som er på hennes side og som sier at de ikke er ferdig med meg og mine venniner enda. jeg lurte på, om det for eksempel blir en "slosskamp" på fest med riving i hår, dytting, biting og lignende.. om dette blir anmeldt, hvilken straff kan jeg få som 15åring (blir 16 om under 2 måndter)? hvis jeg krangler med denne jente og hun slår først, kan jeg da bruke selforsvar og slå tilbake? hva blir da eventuell straff om dette skjer? jeg har prøvd å lese i straffeloven men forstår ikke så mye. jeg tror ikke det blir anmeldt om hun slår først, men greit å vite hva som kommer til å skje og hvem som får straff.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette høres ikke ut som en god situasjon å være i for deg. Jeg forstår godt at du lurer på hva som vi skje i forskjellige situasjoner som kan oppstå. 

Nødvergeregelen som du beskriver, tillater ikke at du går lengre enn det som er nødvendig for å forsvare deg og avverge at det blir brukt vold mot deg. Du har altså ikke lov til å gå lengre enn det som er nødvendig for å få volden til å slutte. Hvis du går lenger enn det som er nødvendig for å avverge at du blir utsatt for vold, kan du bli straffet for dette. Da vil ikke nødvergeregelen kunne «beskytte» deg lenger.

Hvor streng en eventuell straff blir, vil avhenge av hvor alvorlig volden du benytter er og hvor store skader den du utøver volden mot får. Du kan lese mer om nødverge i artikkelen "Hvem kan straffes" som jeg legger med i svaret til deg.

Enkelt sagt, kan man si at du har lov til å forsvare deg selv, men jeg vil også oppfordre deg til å unngå disse jentene helt hvis du tenker at det kommer til å bli en slåsskamp.

Siden du er 15 år, er du ikke lenger under den kriminelle lavalderen. Dette betyr at du kan bli straffet for dine handlinger. 

Det kan også være aktuelt at du snakker med noen voksne om dette, enten det er foreldrene dine eller andre. Det finnes også måter å forsøke å løse dette på slik at dere kan slippe at dette vokser og blir verre enn det allerede er. Jeg vet at konfliktrådet er svært dyktige på konflikthåndtering og at de kan megle uten at saken trenger å bli anmeldt til politiet. I tillegg er konfliktrådet et helt gratis tilbud. Hvis du vil ha hjelp fra dem til å løse konflikten kan du ringe dem og få informasjon om hvordan de jobber for å hjelpe. De er nøytrale og har lang erfaring med å hjelpe, også i slike situasjoner som du beskriver. Du kan også lese mer om konfliktrådet og hvordan de jobber i artiklene om dem som jeg legger med i svaret mitt til deg. 

Dersom saken blir anmeldt til politiet, kan det også være at de overfører saken til Konfliktrådet.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmeldt.

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold