Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å gå med ladd håndpistol?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva straffen er for å være bevæpnet med en håndpistol i Norge er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du blir tatt med skytevåpen på offentlig sted straffes du med bot eller fengsel inntil 1 år. Det samme gjelder for våpenetterligninger og kniv, jf. straffeloven § 189.

Videre følger det av straffeloven § 189 a at straffen er høyere, bot eller fengsel inntil 3 år, dersom bevæpningen regnes som "grov". Ved avgjørelse om bevæpningen er grov legges det særlig vekt på hvilke type våpen det gjelder, om våpenet er ladd/eller lett kan lades og om bevæpning av andre grunner er særlig farlig eller samfunnsskadelig.  

Det vil si at det sees på som en grov bevæpning dersom du går rundt med en ladd håndpistol. 

Hvis du gjentatte ganger eller på en graverende måte overtrer bestemmelsene om ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av våpen i våpenloven kan du også straffes med bot eller fengsel inntil 2 år, jf. straffeloven § 190.

Det er ikke lov å bære våpen selv om du føler deg truet. Du vil uansett straffes for ulovlig anskaffelse av våpen, samt ulovlig bevæpning dersom du blir tatt med pistol. Hvis du føler deg truet bør du kontakte politiet.


Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold