Hopp til hovedinnholdet

Pappa sliter med seg selv og dette går utover oss. Hva skal vi gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei! Vi er to jenter på 15 år. vi er søsken, tvillinger. Vi er veldig glade i hverandre og har alltid støtte av hverandre. Vi er begge kjempeglade i mamma og storesøster, men det er en person som begge sliter med å forstå, pappa. Dette har foregått veldig lenge og vi lurer veldig på hva vi skal gjøre. Pappa har vært voldelig, men ikke til vanlig. Dette har skjedd med storesøster, vi to og mamma. Han har også brukt vold på morfar. Da ble han sendt til varetekt resten av natten. Vi tror han har alkoholproblemer, fordi han drikker minst en øl hver dag og ganske mye i helgen. Vi tror også at han gjemmer noe som er sterkere enn øl i boden sin. Det finnes nesten aldri en eneste helg uten en heftig krangel og det er alltid han som starter den. Ofte er temaene idiotiske og han skylder alltid på oss andre. Det er aldri liksom han som gjør noe galt! Han blir fort og veldig sint, hever stemmen, slår i bordet, skriker, kommer med de styggeste og mest utrolige kommentarer og ord til oss. Som for eksempel: Dust, idioter, sutreunger, dritunger, bortkjemt, ``Hva er galt med dere?`` og ``Må jeg putte dere inn på psykiatrisk sykehus eller noe?``
Han anklager mamma for å ha formet min og min søsters personlighet helt feil. Vi er sterke i kropp og vi er selvstendige, men ikke i hans øyne. Han trykker oss ned og gjør at vi mister selvtillitten. To ganger har det hendt(En gang på hytten da han var full og i dag da han hadde drukket en god del) at vi begge to har fått noe som ligner på anfall. Vi får ikke puste og innhalerer. Leddene stivner og hele kroppen sitrer og prikker på en ubehagelig måte. Dette går ikke over på en lang stund. Hva kan dette være? Mamma og pappa har vært hos familieterapaut èn gang, men det klarte ikke pappa og han ble veldig sint. psykologen fikk aldri snakket ferdig før han skjøt inn kommentarer og motargumenter og nektelser. Krangelen i kveld, startet med at pappa ville få en av oss til å spise mer grønnsaker. Vi nektet og han grep hardt rundt den ene av oss på spøk og truet med å kaste den ene av oss ut i snøen (han var full). Han fulgte eter oss på kjøkkenet da vi fikset oss mat. dumme spørsmål fulgte også. den ene av oss ble sint og gikk inn på badet og gråt. slik startet det hele. denne krangelen varte i ca to timer. Etter krangelen later pappa som ingenting. Hva kan vi gjøre?? om vi ringer til en nødtelefon eller noe lignende, blir han sint! Håper på svar snart hilsen fra oss to.
PS: Pappa er egentlig veldig snill og blid, men med alkohol blir han forandret til det verste. Tvilling nummer to har bygd opp et bedre forhold med han siden hytteturen hvor vi fikk annfall, men det er brytet ned igjen nå, på grunn av krangel!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!


Dette høres ut som en vanskelig situasjon for dere alle, men dette er ikke deg og søsteren din sitt problem. Dette er noe som moen din eller helst både moren din og faren din burde ordne. Da faren din ikke vil  eller har nytte av parterapi er det et problem. Spørsmålet er hvorfor moren din ikke gjør noe med situasjonen, det er hun som egentlig bør gjøre noe med det.

Hvis dette bare blir verre har dere søstre muligheten til å ta kontakt med barnevernet. De kan kanskje hjelpe både mamma og pappa å skjønne alvoret. Før dette kan dere sjekke regnbueprogrammet.no/ kanskje dere finner noe som kan hjelpe dere.

Håper dette er til nytte for deg!


Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om kultur?

Fikk Henrik Ibsen noengang nobelprisen i litteratur?