Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det før jeg blir dømt eller får straff?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg hadde vært på en slåsskamp og hadde avhør med politiet på mandag og lurer på hvor lang tid tar for at jeg eller dem som vi hadde slåsskamp blir dømt eller få straff?

Besvart 20.11.2018 21:26
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er dessverre ikke mulig å si nøyaktig hvor lang tid det kan ta, men jeg skal forklare litt om hvilke regler som gjelder.

Jeg forstår det slik at du er mistenkt i saken. 

En straffesak består av flere deler. Først er det en etterforskningsfase, der politiet foretar avhør og innhenter bevis. Når politiet setter i gang etterforskning mot barn under 18 år, så skal barnevernet informeres om dette, med mindre saken er bagatellmessig. 

Når etterforskningen er ferdig, så går saken over til påtaleansvarlig som skal bestemme om det skal tas ut tiltale (at det blir straffesak for retten), om saken skal henlegges eller om saken skal avgjøres ved påtaleunnlatelse

Du oppgir at du er 17 år gammel. Når en mistenkt er under 18 år på handlingstiden, så skal spørsmålet om tiltale som hovedregel avgjøres innen 6 uker etter at vedkommende er å anse som mistenkt i saken. Dette står i straffeprosessloven § 249. Tiltalespørsmålet kan likevel avgjøres senere hvis hensynet til etterforskningen eller andre særlige grunner gjør det nødvendig.

Hvis det blir tatt ut tiltale, så blir saken sendt til domstolen, som finner et tidspunkt for rettssaken. I tilfeller der siktede var under 18 år på gjerningstidspunktet, så skal saken helst være påbegynt innen 6 uker etter at saken kom inn til retten (straffeprosessloven § 275 annet ledd). 

Du kan når som helst kontakte etterforskningsansvarlig eller påtaleansvarlig i politiet for å spørre hvordan saken ligger an.

Jeg har lagt ved noen artikler som kan være nyttig for deg å lese. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold