Hopp til hovedinnholdet

Onkelen min sparket meg - kan jeg anmelde han?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Onkelen min slo meg idag etter en liten familiekrangel. Grunnen var at jeg hadde kranglet med datteren hans som er 25 år fordi hun hadde vært frekk mot meg gjentatte ganger. Jeg skrev til henne at hun trengte hjelp og burde oppsøke lege. Dette synes han var respektløst og møtte meg på vei hjem fra skolen og sparka meg. Han sparka meg igjen og dyttet meg. Jeg er utrolig redd for å gå ut og gå på skolen i tilfelle jeg møter han for vi er naboer. Jeg har veldig lyst til å anmelde han og at han skal få politisak på seg for han har skremt hele familien min og tantene mine også. Derfor lurte jeg på hvilke rettigheter jeg har? Om han kan straffes?

Besvart 27.11.2018 10:43
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er ikke rart i det hele tatt at du ble skremt og redd av det onkelen din gjorde mot deg. Det at redselen fortsetter å sitte i deg og du ikke tør å gå ut i nærmiljøet ditt forteller meg at det som skjedde var ganske så alvorlig. Det spiller ingen rolle om du har hatt en krangel med datteren til onkelen din - voksne har ALDRI lov å slå barn. Onkelen din har gjort noe ulovlig. Folk som slår barn burde straffes for det de har gjort og de bør få hjelp slik at de kan slutte med den ødeleggende adferden sin.

Du kan anmelde onkelen din for det han har gjort, hvis du ønsker det. Etter at du har levert en anmeldelse er det opp til politiet å etterforske saken og avgjøre om det kan tas ut tiltale mot onkelen din eller ikke. Hvis du vil kan du eventuelt først ta kontakt med politiet for å få hjelp til å vurdere om det bør anmeldes. Jeg vil tro at det uansett kan være fint for deg å få pratet med noen fra politiet om det du opplevde.

Hvis du er usikker på om du vil anmelde har du rett til gratis hjelp fra en advokat FØR anmeldelse. Det kan være lurt at en annen voksen hjelper deg i en slik prosess. Er det noen andre som var vitne til det som skjedde, eller noen hjemme som vet om det som kan støtte deg? Noen du stoler på? Jeg syns du skal snakke med en voksen om dette, slik at du ikke sitter med redselen og alle spørsmålene alene. Om du ikke opplever at noen i familien kan hjelpe deg bør du si ifra til læreren din eller helsesøster på skolen din. De har plikt til å hjelpe i slike situasjoner hvis de får kjennskap til at det har vært utøvet vold mot barn på deres skole. De vil støtte deg, både praktisk og de kan snakke med deg om hvordan du opplevde hele voldsepisoden og hvordan du har det nå. Det er viktig at du får bearbeidet hendelsen slik at du slipper å fortsette å gå med all ubehag og redsel inni deg.  

Jeg håper dette var til hjelp. Lykke til!  

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold