Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å bryte kontakten med mine foreldre men det er vanskelig

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kunne trengt hjelp til et «dilemma». Jeg har vokst opp med en syk far som har utsatt meg for mye psykisk og fysisk vold. Foreldrene mine skilte seg da jeg gikk på barneskolen, og jeg flyttet fra pappa til mamma da jeg var rundt 15. Flyttet hjemmefra som 17 pga mamma heller ikke er en god forelder. Pappa har blitt mye bedre med tiden, og han er ikke som før i det hele tatt, så nå har jeg et OK forhold med begge. Pappa er utrolig manipulerende og har alltid hatt meg rundt lillefingeren fordi han vet jeg ikke tør gjøre noe tilbake. Noen ganger kunne jeg ønske jeg bare kunne droppet dem begge helt fra livet mitt, men jeg er enda så redd for pappa at jeg ikke tør. Samtidig så kan vi ha det ganske fint sammen nå som han er så annerledes, men det føles ikke helt riktig i etterkant. Ingenting er bearbeidet ordentlig enda og jeg sliter fortsatt veldig mye med det som har skjedd, men jeg er jo glad i dem likevel.. Jeg vet ikke hva som er lurt og er så forvirret, har dere råd/meninger?

Besvart 24.01.2019 13:16
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt. Jeg skjønner at dette er vanskelig for deg. Du skriver at du føler at du står i et dilemma mellom å kanskje bryte kontakten med dine foreldre pga. vanskelige ting som har skjedd, men samtidig føle at det er vanskelig og at du er glad i de.

Det er ikke så rart at det føles som et dilemma for deg. Å bli utsatt for psykisk og fysisk vold påvirker barn mye og det er straffbart å gjøre det! Det er alvorlige hendelser du refererer til. Det er helt normalt å kjenne at det er vanskelig å ha kontakt med foreldre som har påført skade. Samtidig har barn fra naturen sin side en sterk tilknytning til sine foreldre som gjør at det er vanskelig å bryte kontakten helt.

Du skriver at faren din har endret seg og at det er bra, men at det likevel ikke kjennes helt riktig ut etter dere har vært sammen. På bakgrunn av det du forteller er ikke det rart. Vonde opplevelser glemmes ikke og ofte kan de merkes ganske tydelig i kroppen som voksen selv om man opplevde hendelser som barn. Jeg vil råde deg til å snakke med noen du stoler på om dette, feks helsepersonell (psykolog, fastlege). Kanskje trenger du en pause fra kontakt med dine foreldre for å kjenne etter hva som er bra for deg? Noen ganger trenger man å bearbeide sine opplevelser og i en slik fase kan det være godt å holde litt avstand til de som har medvirket til det vanskelige. Gjennom samtaler kan du bli klar over hva du bør gjøre.

Det som er viktig er at du kan være trygg. Du skriver at du er redd for din far og at det er noe av årsaken til at det er vanskelig å bryte kontakten. Dersom det er grunnen er det lurt å finne ut av hvordan du kan være trygg. Hvis du ønsker å bryte kontakten eller ha en pause kan du legge en plan slik at du slipper å være engstelig for at han kan kontakte deg. Dersom du frykter å bli utsatt for vold vil jeg anbefale deg å ta kontakt med politiet. Et helsepersonell vil kunne hjelpe deg å lage en trygghetsplan.

Jeg forstår at dette ikke er enkelt, jeg vil likevel understreke at det er fint at du tenker på hva som blir bra for deg i dette. Jeg håper du har noen rundt deg som du kan dele dette med. Du skal vite at dette ikke er din skyld og at det finnes mennesker som vil hjelpe deg.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold