Hopp til hovedinnholdet

Jeg sparket en av sykkelen sin, og fikk selv bank etterpå...

Annet 18 år
 

Spørsmål

Jeg og gjengen min gikk en tur i byen. Så sparket jeg en kar av sykkelen sin, i fart! (for å virke kul) Så tok jeg sykkelen og heiv den over brua. Så sprang jeg! Men han kom etter meg! Vi løp til et smug og han tok meg. Gjengen min stakk av fra meg. Og nå angrer jeg sterkt på dette fordi jeg ble banket, og nå tørr jeg ikke vise meg for vennene mine. Er dette mobbing? Er jeg et offer?

Besvart 16.02.2019 08:17
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Dette er blind vold fra din side og ikke greit. At du fikk bank vil jeg ikke kalle mobbing, selv om ikke det heller er greit. 

Dere har begge gjort noe straffbart. Dette sier loven: Å utøve vold mot en annen person regnes i utgangspunktet som en kroppskrenkelse etter straffeloven § 271. Hvis kroppskrenkelsen har medført skade, kan det regnes som en grov kroppskrenkelse etter straffeloven § 272

Etter straffelovens § 271 straffes kroppskrenkelse med bøter eller fengsel i inntil 1 år. Grov kroppskrenkelse straffes med fengsel i inntil 6 år.

Jeg synes det er leit å høre at grunnen til at du angrer er at du fikk bank og er flau for å vise deg for vennene dine. Det er ikke greit å utøve vold mot andre, eller å gjøre skade på andres eiendom, som sykkelen til personen. Tenk om noen gjorde det samme mot deg eller en du er glad i? 

Jeg blir litt nysgjerrig på hvilke venner du har og hvilket type miljø du vanker i. Ut fra det du skriver, tenker jeg at du kanskje ville hatt nytte av å snakke med noen for å komme ut av det sporet du er inne på. Om du fortsetter å utøve vold mot tilfeldige mennesker står du i fare for flere ting. 

  • Er du riktig uheldig, kan det som er ment som en spøk få fatale konsekvenser. Hva om han på sykkelen hadde slått hodet og fått skader som hadde ført til døden når du sparket han av sykkelen? Da hadde du vært drapsmann nå... Du hadde avsluttet livet hans, og ødelagt livet til familien hans, og ikke minst ditt eget. 
  • Du kan bli tatt av politiet og dømt for det du har gjort. Dette vil gi deg straff, men også havne på rullebladet ditt hos politiet, noe som kan skape hindringer for deg senere i livet. Anmerkninger på rullebladet kan hindre utenlandsreiser til land som krever visum og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. 

Jeg vil råde deg til å snakke med noen voksne om det du driver med. 

HELSESYKEPLEIER: Du kan snakke med helsesykepleier på skolen din, om du går på skole, eller din nærmeste helsestasjon for ungdom. Helsesykepleiere forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt dersom det ikke er fare for liv og helse.

UNGDOMSTJENESTEN: Mange kommuner har også en ungdomstjeneste eller en utekontakt, der du kan ta kontakt og si at du trenger noen å snakke med. De vet ofte hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.

ALARMTELEFONEN 116 111: Du kan når som helst ringe gratis til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Linja er åpen på ettermiddager, kvelder, netter og helger.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold