Hopp til hovedinnholdet

Fordeler og ulemper ved å anmelde familievold

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har vokst opp med en far som er både fysisk og psykisk voldelig fra så lenge jeg kan huske og frem til jeg permanent flyttet til moren min. Disse voldelige episodene kunne skje alt fra ukentlig til flere ganger daglig i perioder, og han kunne blant annet slå, jage meg rundt i huset mens han var kjempesint, kaste ting, og prøve å bryte opp en baderomsdør der lille meg satt og var livredd uten å ha gjort noe annet enn å ha brukt litt for lang tid på badet. Han har også fortalt meg ting INGEN forelder bør noen sinne fortelle barna sine. En så ustabil oppvekst preget av SÅ mye redsel har blant annet ført til at jeg har utviklet BPD, noe jeg har fått diagnosert, og som psykologen min har sagt er å forvente av en slik oppvekst. Jeg går i behandling for dette, men jeg er fremdeles svært traumatisert og sliter mye. Men det jeg egentlig lurer på er; hva er fordelene og ulempene ved å anmelde (kan jeg få en slags closure?), og hva kan eventuelt straffen bli?

Besvart 24.06.2019 12:55
 

Svar
Hei


Utrolig leit å høre hva du har opplevd i oppveksten din. Men godt å høre at du får hjelp og at du ikke bor sammen med din voldelige far. Alle barn skal ha det trygt og godt!

Jeg har ikke et veldig enkelt svar til deg, men jeg skal prøve å gi deg litt informasjon. 

Politiet ønsker at flere skal si ifra om vold, trusler eller om personer man er bekymret for. Fordi det kan være den informasjonen du kommer med som er den ene brikken som mangler for politiet eller hjelpeapparatet. Og det er viktig å si ifra slik at politiet og hjelpeapparatet kan kjenne igjen mønsteret til en som utøver vold. 

Det du beskriver her er langt over det barn skal måtte oppleve i livet. Det faren din har gjort er skadelig og straffbart.

Uansett bør din far få "beskjed" om at det han har gjort ikke er akseptabelt og ikke glemt. At det har fått konsekvenser. En anmeldelse kan være med på å vise dette.

Igjennom en anmeldelse vil din far bli "tvunget" til å gjøre et valg. Han må velge om han vil stå opp, fortelle og erkjenne det han har utsatt deg for. Eller så kan han nekte for alt.

Dersom han nekter, så vil det trolig oppleves som en ekstra påkjenning for deg, men dersom han erkjenner det han har gjort så vil det sikker være godt terapi for begge parter.

I gjennom en anmeldelse kan du også søkes om statlig erstatning for voldsofre. Du kan lese mer om det her.

Det kan også være med på å bygge deg opp, ved at det offentlige viser at det var en urett det du ble utsatt for.

Dersom du ikke får slik oppreisning, så kan det oppleves andre veien igjen.

De som utøve vold stopper ikke helt av seg selv. Og ved å si ifra så kan man forebygge at andre blir utsatt for det samme. 

Når det gjelder straff er det er vanskelig å si nøyaktig hva straffen kan bli hvis din far blir dømt for familievold. Men det er to paragrafer i straffeloven jeg viser til her:

Straffeloven § 282 står det: Med fengsel inntil 6 år straffes den som ved trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandling

Og er det grov mishandling kan straffen være inntil 15 års fengsel. Dette står skrevet i straffeloven § 283 som du kan lese her.  

Hvis du har vært utsatt for vold i nære relasjon har du rett på gratis møte med advokat før du bestemmer deg om du vil anmelde. Du kan lese mer om dette på dinutvei.no. En advokat kan hjelpe deg med råd og veileding i forhold til anmeldelsen din. En slik advokat kalles bistandsadvokat. Den advokaten kan hjelpe deg å gå frem på den måten som er riktig for deg og som passer deg best.

Du kan lese og få mer informasjon om vold i nære relasjoner på dinutvei.no. Denne siden er en nasjonal veiviser ved vold og overgrep. 

Du kan også ta kontakt med Støttesenter for kriminalitetsutsatte på telefon 800 40 008. Støttesenteret skal ta vare på deg som har vært utsatt for straffbare handlinger og deres oppgave er å følge deg gjennom hele straffesaksprosessen. Du kan lese mer om støttesenteret her.

Jeg håper du anmelder saken. Det er ikke greit å bli utsatt for det du har vært utsatt for. Jeg heier på deg! 

 

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold