Hopp til hovedinnholdet

Nysgjerrig på om jeg blir utsatt for psykisk mishandling av kjæresten min.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er nysgjerrig på om jeg blir utsatt for psykisk mishandling av kjæresten min, han blir lett sur og er veldig sjalu, hvis jeg gjør noe han ikke liker så blir han sur på meg å kan virke krenkende og vil jeg ska gjøre ting jeg ikke vil. Han blir kald og kan kalle meg for stygge ting, sier an ikke bryr seg om meg osv. Hvis vi krangler er alt min feil selv om han oppfører seg stygt. Hvis jeg griner og ber han om å snakke med meg så viser han ikke empati. Og under sex er han veldig dominant og kan gjøre meg vondt og ikke bry seg. Jeg må passe på hva jeg sier til han for at han ikke skal bli sur, jeg kan bare si hva jeg føler hvis han er i topp humør, han har humørsvingninger, og har han en dårlig dag går alt utover meg, uannset hvor mye han vet han sårer meg så bryr han seg ikke der og da, og etterpå kan alt være fint igjen hvis jeg er ydmyk å sier at alt er min feil og at jeg har lært. Når vi krangler å jeg prøver å komme i nærheten av han så kan han bli voldelig

Besvart 30.07.2019 17:09
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver så åpent og detaljert om hvordan du har det i forhold til kjæresten din.

Du er tydelig glad i han, og han har store humørsvingninger. Mange kan ha det psykisk vanskelig i perioder, og da går det ofte ut over de man er aller mest glad i. Jeg vet ikke hvor lenge du har kjent han, men det høres ikke ut som om han er en som gir deg trygghet, kjærlighet og tillit. I et forhold bør det være grunnleggende for at man skal ha det bra sammen. Jo lengre man er sammen med noen som bruker makt og sårer den andre gang på gang, jo vanskeligere er det å komme videre. Jeg vil anbefale deg å snakke med noen voksne som du stoler på og som kjenner deg godt. Da kan de kanskje hjelpe deg å komme ut av dette problematiske forholdet.

Ingen har rett til å dominere deg. Ingen har rett til å utøve psykisk eller fysisk vold  mot deg. Du er et selvstendig menneske som tar egne valg og bor i et land med strenge lover og straffer for de som bruker vold. Derfor ber jeg deg om å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg der du bor. Du kan snakke med Helsestasjon for ungdom, politiet, eller ringe anonyme hjelpetjenester hvis du vil ha råd på telefon/chat. Her får du er oversikt over disse.

Dersom du kommer i en akutt situasjon, hvor du eller andre føler deg truet eller skadet, kan du ringe 112, 113 eller legevakt 116 117.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser