Hopp til hovedinnholdet

Har dårlig samvittighet fordi jeg blir irritert på katten, gir meg angst.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Vi har en hannkatt som er 7 år og er veldig oppmerksomhetssyk synes æ,han skal hele tiden kose med meg når han ikke sover og æ syns det blir litt mye,føler meg slem når æ sier det.Men hver gang jeg koser med katten blir æ bare irritert istedenfor å nyte det.Hater meg selv for det og hver gang æ koser med katten får æ en tanke om å skade katten siden æ blir så irritert innvendig.Får helt angst av dette,vil jo ikke skade katten.Hater at æ får denne tanken hver gang,æ fortjener å dø mens jeg sover?Klarer ikke mer snart.Men det var en gang for 6 år siden æ holdt på å skade katten med vilje og hater meg selv for det,tenker på det hver dag.Katten ble ikke skadet men tenk om,har denne angsten hver dag.Har angst for å skade mennesker også,hater denne tanken.Vet ikke hvorfor æ blir irritert på katten,er æ blitt lei av å kose med min egen katt?føler meg slem.Hvordan bli kvitt disse tankene?Visst æ dør i søvnen fortjener det,kan like gjerne bli drept.Går til psykolog.Æ griner av dette av og til.

Besvart 20.09.2019 13:00
 

Svar
Hei, gutt på 20 år!

Takk for spørsmåelt ditt.

Fint at du forteller at du går til psykolog slik at jeg vet om det. Det at du plages av disse tankene kan du ta opp med din psykolog for å se om dere sammen kan komme fram til hvordan å forholde seg til dem. Jeg kan også gi deg noen råd herfra.

Det høres ut som at tankene dine skremmer deg. Det at du blir irritert på katten er greit og det er lov til å ha både tanker og følelser som er "ubehagelige" mot andre både dyr og mennesker. Det som er viktig er at man ikke er at man selvsagt ikke skader eller plager andre. Du forteller at du ikke har skadet katten og dermed har ikke katten tatt skade av dine tanker heller siden de ikke har ført til noen handlinger. Det at du har vært irritert på katten gjør ingenting.

Husk at tanker bare er tanker. De trenger ikke å ha noe som helst med virkeligheten å gjøre. Selv om du har tenkt på at du ønsket å skade katten og at du er irritert og lei av katten så er ikke dette det samme som at du har skadet den. Husk at hjernen produserer tanker hele tiden og noen av disse kan ha fælt eller slitsomt innhold. Dette er ikke farlig, det er som sagt bare tanker. Du kan forsøke å se tankene dine litt "utenfra" istedenfor å gå så mye inn i dem slik at de skremmer deg og gir deg angst. Neste gang du får slike tanker kan du heller forsøke å si til deg selv noe sånt som: "Der kom den tanken igjen. Det er bare en tanke og jeg trenger ikke å forholde meg til innholdet i den akkurat nå". Så kan du gå tilbake til å holde på med det du ønsker å gjøre.

Du kan få flere tips til hvordan å forholde seg til slitsomme tanker i denne artikkelen.

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper dette var til hjelp og at du også får snakket med din psykolog om det du tenker på. Det kan være lettere å ta det opp face-to-face for å få gode eksempler til øvelser man kan gjøre eller hvordan man kan forholde seg til det som oppstår av tanker i hjernen.

Alle beste ønsker til deg fra meg. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold