Hopp til hovedinnholdet

Nødverge

Gutt 15 år
 

Spørsmål
hei igjen, vis noen angriper noen eg kjenner nor vi er i en by eller noe sånt har vi andre lov å hjelpe? For på skolen vis noen begyner å sloss har vi ikke lov å gripe in. hva er lov i den sitvasjonen? og f.eks vis eg hadde komt opp i en sloss kamp hadde eg hat lov å bruke karate vis d ikke hadde vert en livs truende sitvasjon. for treneren sier at vi bare har lov å bruke d vis d er en kjangse for at man kan bli drept. men eg vett ikke om han kødda nor han sa d. men er d lov å bruke de da uten å bli utvist? fra treninga
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Retten til nødverge gjelder også beskyttelse av andre. Det betyr at du kan bruke like mye vold for å beskytte andre som deg selv. Men igjen er det slik at du ikke kan bruke mer vold enn det som er nødvendig for å avverge angrepet og den umiddelbare faren. Hevn og gjengjeldelse er ulovlig og straffbart.

Det er ikke noen generell begrensning i hvilken tiltak du kan bruke for å beskytte deg. Du kan gjerne bruke karate, om du kan det. Men om du sparker ned en person som knuffer borti deg, vil det ikke være samsvar mellom angrep og beskyttelse. Da vil sparket være straffbart.

Det er ingen regel som sier at du bare kan bruke karate om det er fare for at du blir drept. Treneren har nok tatt hardt i for å få dere til å skjønne at dere må være veldig forsiktig. Hvilke regler klubben har for å utvise fra treninga vet jeg ikke. Det er det opp til klubben selv å bestemme.

I utgangspunktet gjelder nødvergeretten også på skoleområdet. Om du ser en medelev som er i ferd med å bli skadet og hjelper ham, kan det ikke være noe galt i det. Men hvis skolen har en regel om at elevne ikke skal gripe inn, er vel det uttrykk for at de heller vil at dere skal hente hjelp fra en lærer.


Med hilsen

Erik Nadheim
KRÅD

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Rettigheter for elever

Når ble skole for barn innført i Norge?