Hopp til hovedinnholdet
Jente 20 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente som er gift..mannen min var kontrollerende sjalu voldelig mot meg flere ganger regelmessig i et halvt år jeg har da kjente denne gutten siden jeg var 14 år og han var aldeles ikke sånn som han er nå,ene gangen han slå meg fikk jeg nok å ringte politi og vi har gått hos min sykolog for å snakke om det, etter samtalene har han vært grei en liten periode men så har han blitt den samme voldelige sjalu psykopaten hvertfall for snart 3 månd siden fikk jeg nok av han og uten å si ifra til han pakket jeg alle tingene mine og gikk fra han,jeg ville aldeles ikke fortsette livet mitt sånn,da han skjønte alvoret og at nå hadde jeg fått nok og gått fra han ble han kjempe lei seg ville ha meg tilbake han gråt flere ganger og skulle gjøre alt for at vi skulle ha det godt og jeg fikk rett og slett medlidenhet til han siden han var så lei seg,så saken er den at fra dne dagen jeg gikk fra han for snart 3 månd siden har han verken slått meg vært sjalu eller kontrollerende,og han har virkelig vist at han er gla i meg og at det som har skjedd aldri vil gjenta seg igjenmen jeg er fortsatt VELDIG USIKKER så jeg lurer på om en han kan forandre seg som han har gjort og ikke slå igjen eller er det fare for tilbakefall????han skal snart begynne å gå i samtaler hos alternativ til vold uansett om han ikke har vært voldelig mot meg ???burde jeg slutte å være usikker å ha troen på han??

 

Svar
Hei unge kvinne på 20.

Så bra at du klarte å pakke tingene dine for 3 mndr siden, og med handling viste mannen din at slik ville du ikke ha det. En kinesisk vismann sa: En handlings spor teller mer enn 1000 ord. Det gjorde at alvoret ble tydelig for mannen din. Det er også veldig fint at han skal begynne på Alternativ til Vold. Der vil han få hjelp til å ta ansvar for voldsutøvelsen, og du kan også be om hjelp (når han er igang med behandlingen). Det er nemlig slik at sporene av tidligere vold, i form av usikkerhet, på-vakt-holdning, fryktberedskap,  fortsetter å være i kroppen etter at volden har opphørt. På ATV vet de at dette er en vanlig reaksjon og de kan hjelpe deg til å avlære noe av denne alarmtilstanden, men noe vil alltid bli igjen, og du og mannen din kan lære hvordan dere skal forholde dere når slike situasjoner oppstår. Kroppen din vet jo at slike forferdelige ting kan skje, derfor er den i beredskap. Det samme skjer for folk som har vært utsatt for andre former for farlige situasjoner, feks etter en bilulykke kan man nesten få hjertestopp ved enkelte skrapelyder eller smell. Dere kan også få hjelp til det på et familievernkontor (www.bufetat.no/familievern).  Kjære deg, jeg kan ikke garantere deg at mannen din ikke slår igjen, det kan ingen. Både han og du vet nå at du har styrke til å GÅ ut av forholdet, det er en kjempeforskjell, og det høres ut som den oppdagelsen har gjort noe med mannen din. At han har vært med deg til psykologen din og vil begynne på ATV er lovende for troen på fremtiden. Dere har kjent hverandre i 6 år, viktige ungdomsår. Han var ikke slik før, sier du. Han viser en klar vilje til endring, og ja, jeg tror mennesker kan endre seg. Livet er ikke utstyrt med garantiseddel mot smerte, men gjennom vonde erfaringer kan vi lære oss å leve med livet slik det er, ikke den rosa skyen. Du har opplevd voldsomt uvær (vold,kontrollog sjalusi)i ditt unge liv, han har opplevd et jordskjelv (du våget å gå). Kanskje kan dere sammen starte et liv hvor det er både solskinnsdager, regnværsdager og storm - da må dere begge lære å "være kledd for været" - og det kan dere lære på ATV.

Lykke til.

Med vennlig hilsen 



familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om frivillig arbeid?

Hvilket arbeid kan du gjøre når du er frivillig?