Hopp til hovedinnholdet
Jente 13 år
 

Spørsmål

Kva er voldtekt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 13,

Straffeloven sier i § 192 : "Den som ved vold eller ved å fremkalle frykt for noens liv eller helse tvinger noen til utuktig omgang eller medvirker til det, straffes med fengsel i inntil 10 år, men med fengsel i minst 1 år, dersom den utuktige omgang var samleie". På vanlig norsk betyr det at dersom noen har presset seg seksuelt på en annen som ikke våget å si nei av frykt for hva som da ville skje, er det å regne som voldtekt. Hvis den som var utsatt for dette var under 16 år er det i tillegg straffbart, for da har han hatt sex/prøvd å ha sex med en mindreårig. 

Mange kvinner  har vært voldtatt uten at det dermed er sikkert at saken kommer for retten, for der kreves det bevis. Men hvis noen som er under 16 har vært utsatt for seksuelle krenkelser er det i alle fall viktig å snakke med foreldre, helsesøster, politi  - eller i hvert fall en voksen man stoler på så snart som mulig.

Du stiller bare et kort spørsmål, men jeg blir sittende og undre: Har det skjedd noe med deg eller en av venninnene dine som får deg til å lure på om det er voldtekt som har skjedd? Hvis så er tilfelle, snakk med voksne du stoler på straks. Det går også an å ringe til Krisesenteret anonymt og snakke med de som jobber der. Dette skal ikke bæres alene.

Med vennlig hilsen

 


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold