Hopp til hovedinnholdet
Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvor får jeg hjelp med aggresjon? Jeg sliter svært mye. Jeg har det tungt og vondt til daglig, og klarer snart ikke mer. Ingen rundt meg vet om noe av dette siden jeg alltid går rundt med et smil om munnen. Det er min måte å skjule dette på. Jeg uttrykker meg ofte som en jente med bein i nesa, og jeg vet ikke hvorfor. Jeg kommer med bannskap hele tiden, det er noe jeg ikke har kontroll over. Jeg snakker ofte om vold og det skal lite til for at jeg blir sur. Jeg sier så mye stygt at jeg blir kvalm av å høre meg selv snakke. Jeg har prøvd alt for å bli snillere, skjerpe meg, og klare å slappe litt av. Men ingenting fungerer. Dette er ikke en person jeg vil være og det er ikke meg. Jeg har vel bare lært en gang i tiden at det ikke er greit å vise følelser, og lært når man skal gi seg f***. Har mange uvaner, og jeg trenger hjelp fort. Jeg klarer snart ikke mer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 17,

Hvis du gooler "sinnemestring" vil du finne mange forskjellige nettsteder  som enten gir tilbud om kurs/grupper/terapi eller du kan laste ned opplysninger om hvordan du selv kan jobbe med saken. I tillegg har jeg lyst å si: Mange mener at vi har fire opprinnelige følelser: sorg, sinne, angst og glede. I alle familier er det en eller 2 av disse følelsene som ikke er helt akseptable, dvs at på ulike måter "lærer" barnet at de foresatte ikke svarer på/tar imot barnets følelse på en slik måte at barnet kjenner seg sett. Barnets sinne, fortvilelse eller angst får ofte foreldre til å kjenne seg hjelpeløse/ikke gode nok, og møtes derfor ofte på måter som ikke hjelper barnet å eie og ta ansvar for egen følelse. Du plages med aggresjon og skjuler det bak en  "smilemaske", mens det kanskje koker inne i deg? Egentlig er sinne en veldig viktig følelse, når vi forstår at den følelsen prøver å fortelle oss at nå har vi et NEI inne i oss til noe, en grense for hva vi vil være med på (det er den du bruker når du fremstår med "bein i nesa"), - eller sinne kan være den følelsen som er lettest å kjenne på, men under den ligger en fortvilelse eller frykt for noen eller noe. Prøv neste gang å spørre deg selv: Hva er det jeg har lyst å hyle nei til, eller - hva er det jeg er redd for/lei meg over/trist for. Kanskje vil du bli litt mer kjent med dine "forbudte" følelser? Og kanskje vil du da oppdage at under banningen og sinnet ligger det ganske mye tristhet for noe?

Ok - lykke til meg googlingen. Og kanskje kan du tenke litt over det jeg har sagt ovenfor - eller glemme det - ditt valg.

Lykke til med sinnemestringen og med å like deg selv bedre.

Med vennlig hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold