Hopp til hovedinnholdet

Jeg opplever vold hjemme, hvordan kan jeg få hjelp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som opplever vold hjemme. Det er faren min som påfører meg vold og når dette skjer er det at han slår meg, lugger, kaller meg stygge ting, slår meg i hodet osv. Jeg er ganske sterk jente som har vært gjennom mye og har hatt vold i hjemmet helt siden jeg gikk i fjerde klasse. Dette skjer som oftest når han blir sint, eller jeg sier imot det han sier. Jeg er dritt lei og er usikker på hva jeg kan gjøre? Jeg er nødt til å snakke med noe, og føler jeg ikke vil fortelle vennen mine dette. Moren min bryr seg men mener noen ganger jeg fortjener det. Jeg syntes det er feil og sier at dette er vold men de er ikke enig. Jeg vil ikke at mine barn skal gå gjennom det samme som jeg har gått igjennom. Kan jeg ringe ett nummer så jeg kan få snakket med noen? Og når jeg snakker med de, hva kommer de til å spørre om? Jeg er redd og flere ganger jeg ikke vil komme hjem etter skolen. Kan man dra og snakke med barn og ungdomssarbeider personlig osv? Plis jeg trenger hjelp! takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har helt rett i at dette er vold. Det du forteller om er fysisk vold, og det er ulovlig og skadelig. Det er ikke lov å bruke vold mot sine barn, og dette er alvorlig, og noe som må stoppes.

 

I en slik alvorlig situasjon har du helt rett i at den beste løsning er ikke å snakke med vennene sine. Her må du få prate med, og få hjelp fra noen profesjonelle voksne.

 

Jeg anbefaler deg å ringe

Alarmtelefonen for barn og unge, på nr. 116111.

Det er gratis å ringe dit, og de har åpent hver dag.

 

De hjelper barn som opplever vold og andre vanskelige opplevelser i hjemmet sitt. Se deres hjemmeside på www.116111.no

 

Det er vanskelig for meg å svare på hva de vil spørre om, men de vil nok spørre deg om hva som har skjedd, hvor lenge det har pågått, og hvem som vet om dette. I tillegg vil de fortelle deg hva du kan gjøre for å få hjelp fra noen på stedet der du bor.

De vil hjelpe deg til å ta kontakt med barnevernet, det er barnevernet som er naturlig hjelper for barn som opplever vold i familien.

 

Når det gjelder om du kan dra et sted å prate med noen, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din.

Ellers er det flere steder som har samtaletilbud til barn og unge som opplever vold, men det er vanskelig å si hva som finnes på stedet der du bor. Det kan helsesøster hjelpe deg med.

 

Det som er viktig er at volden tar slutt, og for å få til det, må noen voksne prate med din far. Din far må få informasjon om hva vold er, at vold er skadelig, og han må få hjelp til å slutte med dette.

 

Samtidig må du få hjelp fra noen voksne til å få volden ut av livet ditt, slik at du kan føle deg trygg der du bor. Ingen skal være redd for å gå hjem.

 

Håper at dette svaret var til nytte for deg!

 

 

 

 

 

 Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold