Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med familien om en foresatt blir satt i fengsel?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet om noen som opplever vold i hjemmet. Personen har ikke blitt utsatt for vold selv(kun en gang da det ikke var vold, men en ubehagelig situasjon hvor stefaren skrek og tok tak og la i bakken), men mammaen til personen blir slått osv. Det har hold på en stund, og paret har nylig fått et barn(ca. 1 år siden), og dette hindrer dem i å gå fra hverandre pluss at de er avhengig av begges inntekter. Stefarens datter som ikke bor i huset men er på besøk innimellom vet om dette og tør ikke være alene sammen med SIN EGEN FAR. For et par dager siden hendte det at moren kom inn på rommet til personen jeg først nevnte og sa at hun ikke måtte være langt unna. Førstnevnte måtte også bli med moren ut for å røyke(hun røyker ikke men moren gjør). Førstnevnte har fortalt dette til meg, og jeg liker det ikke. Jeg har spurt om jeg får lov til å anmelde stefaren, noe jeg VIRKELIG har lyst til, mne har fått nei som svar. Jeg respekterer det, men vil stoppe dette, da det plager meg sinnsykt. Det som faller meg inn først når jeg tenker på bakdeler er inntekt. Hovedspørmålet mitt er derfor om dte finnes en "støtte" å få dersom stefaren blir anmeldt og muligens, satt i fengsel? Det vil være dumt om de mister en inntekt, men også dumt om det fortsetter sånn det er. Jeg vil virkelig ikke skuffe denne personen heller, så jeg lurer også på om jeg kan forbli 100%, gjerne 1000% anonym? Selv om stefaren skal pågripes? Jeg har tenkt til å gå til helsesøster på skolen i morgen og se om hun er der i morgen(etterpå), for så å høre om mye av det samme.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes du tenker veldig klokt - jeg er helt evnig med deg i at inntekt ikke skal være en grunn til at man fortsetter å være i en familie med vold. Vold er skremmende og skadelig, og derfor ulovlig.

 

Dersom stefar blir satt i fengsel, kan mor få støtte som aleneforsørger.

Dette kan moren spørre om på nærmeste NAV-kontor.

 

Når det gjelder anonymitet, så kan du tipse om eller anmelde forholdet. Både den som har blitt utsatt for en kriminell handling, eller en som kjenner til at en kriminell handling har skjedd, kan anmelde eller tipse politiet.

Man kan tipse politiet anonymt, via telefon. Da må man kan si hvem det gjelder, men ikke hvem en selv er.

 

Du kan også møte opp hos politiet og spørre om å få levere et anonymt tips, f.eks at du har skrevet saken ned på ark, og leverer dette.

Du kan også møte opp hos politiet og fortelle hvem du er, men politiet si til familien at tipseren er anonym.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!


Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold