Hopp til hovedinnholdet

Pappa slår meg. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei (: jeg synes d r flott med sider som ung.no. Hver gang jeg får problemer hjemme og faren min bruker vold stenger jeg meg inne og leser på nettsiden, her. D r nesten som terapi. Det har alltid vært mye vold rundt meg og jeg føler at jeg ikke har fått den oppdragelsen jeg trenger. Siden jeg var liten har faren min brukt mye voldmot meg. Det er også mye urettferdig. Jeg husker at faren min kom med masse boller og sjokolade drikker til Lille broren min. Jeg fikk aldri noe. Og dette var ikke noe jeg tenkte på med det første siden jeg var så liten. ( ikke sånn som nå etter at faren min har gitt meg drapstrusler.) han sjelte meg alltid ut foran venner på skolen og ingen ville besøke meg. I barneskolen var jeg alltid alene. Jeg hadde det forferdelig. Hver gang mamma og pappa krangla løp jeg og lillebroren min opp i rommet hans og låste døren med en nøkkel vi alltid hadde i nøkkelhullet. men en gang da vi løp opp i rommet, var ikke det noen nøkkel til å låse med og da kunne jeg ikke trøste broren min i fred. Han ble alltid så redd hver gang de krangla (han har alltid vert så sensetiv) Da løp faren min inn og begynte og dra meg i øre og kalte meg en ape, elefant o.s.v (DYR som forbindes med store ører) jeg gråt og han bare forsettet. Han lugget meg og slo kraftig til meg. Jeg trodde den dagen at dette kunne bli for mye for meg og at jeg kanskje kunne dø av disse slagene. Mamma løp opp trappene og grep meg og broren min . Vi løp inn på bade. Vi presset oss mot døren slik at ikke han kunne komme inn. Han begynte å skrike og bokset mot døren. Nå pleier vi å sjule hullene med en gangetabell plakat. Etter som årene gikk ga han blaffen i meg. Russmidler og alkohol ble bragt inn i huset og jeg husker gått en gang å ha funnet flere tomme ølflasket. Han sliter virkelig og det med penger og. Han bruker i gjennomsnitt 400 kr i uka på Lotto. Tenk hvor mye han kunne ha spart og betalt opp gjelda si. For han sliter med gjelda( den er høy) eller kanskje kunne ha vært med på å bedre et fattigbarns hverdag! 1.Er det noe jeg kan gjøre får å få han til å bli en god far? 2. Går det Ann og skaffe et eller noe annet slik at ikke jeg har noe med han og i såfall , hvordan? 3. Kan jeg anmelde han til politiet ? (han har jo blant annet truet meg med drapstrusler et par ganger nå) og i såfall hva slags konsekvenser/ straff vill han få da? ( jeg vill helst ta kontakt med få personer , hvis de skal kunne hjelpe meg) Takk ! Ser fram til hjelp og svar! Hilsen en jente meg problemer over alt hun går :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hei og tusen takk for at du skriver inn til oss.

 

Det høres ut som om dere har det helt forferdelig hele familien, og at du og broren din har måttet være mye redd i oppveksten. Sånn skal ingen barn og unge trenge å ha det. Du har også opplevd en forskjellsbehandling mellom deg og broren din, og veldig mange opplever at det gjør noe med selvfølelsen. Det er kjempefint for broren din å ha deg som storesøster som trøster han. Det sier mye om deg som menneske. Samtidig lurer jeg på hvem som trøster deg når du er redd og lei deg?

 

Det har helt sikkert blitt enda verre siden han begynte å ruse seg? Ofte blir volden allvorligere da. Det er viktig at dere raskt får hjelp alle sammen.

 

Det din pappa gjør er ulovelig. Ingen har lov å slå, krenke eller true et barn eller ungdom. Det kan man få bøter eller fengselsstraff for. Du kan melde pappaen din til politiet og da vil har kalles inn til et avhør hvor man prøver å finne ut hva som har skjedd. Du, broren din og mammaen din vil også bli kallet inn sånn at dere kan fortelle om hvordan dere har hatt det. Det er vansekelig å si akkurat hva slags straff din pappa ville fått, men nå for tiden tar man barns situasjon på allvor, og det dere forteller vil ha en betydning.

 

Når noen slår og truer handler det veldig ofte om at man har problemer selv, enten psykiske eller med kontroll. Det er alltid den voksnes ansvar å håndtere slike problemer - å lære seg hvordan man skal håndtere frustrasjon og sinne. Når man går så langt at man slår sine barn trenger man ofte behandling hos en psykolog for å få kontroll. Pappaen din kan få det på www.atv.no. På en eller måte må pappaen din selv ønske hjelp. Men han kan kanskje få den motivasjonen han trenger for å komme seg til behandling hvis noen rundt dere kommer inn for å hjelpe dere.

 

Som barn har du helt sikkert prøvd forskjellige ting for at han ikke skal bli sint, og du har sikkert merket at disse tingene ofte ikke fungerer - at pappaen din blir sint allikevel? Problemene ligger inne i pappaen din og uansett om du og broren din hadde vært "perfekte" (hva det nu er?) hele tiden så hadde han allikevel blitt sint.

 

Jeg er litt usikker på ditt andre spørsmål, men du tenker kanskje på om du, broren din og mammane din kan flytte et sted uten pappaen din? det er mulig for dere å gjøre det, og mammaen din må være den som finner ut at dere kan flytte. Kanskje du kan snakke om det med henne? Hvis jeg misforsto spørsmålet ditt må du gjerne spørre igjen.

 

Du kan som sagt melde til politiet, men du kan også ringe til alarmtelefonen for barn og unge. De skal kunne hjelpe barn som ikke har det bra hjemme direkte hjemme hos familien og også kunns snakke med deg om hva som er lurt å gjøre. Telefonnummeret er 116 111 (www.116111.no).

 

Du kan også snakke med helsestasjon for ungdom på den plassen du bor. De har fagfolk som skal kunne hjelpe deg.

 

Hvis du er redd for livet ditt så synes jeg at du veldig raskt skal ta kontakt med alarmtelefonen. Det kan også være at det vil være lurt for deg og familien din å dra på krisesenter når faren din er voldelig.

 

Det å bli utsatt for vold er skummelt og skremmende her og nå, men det gjør også noe med en selv når man vokser opp. Selvfølelse og det å stole på andre mennesker påvirkes. Det er veldig viktig at du får hjelp for det akutte du står oppe i nå, men også noe hjelp for å bearbeide alt det du har vært med om for at du skal få en ok oppvekst videre.

 

jeg håper at svaret var nyttig for deg og ønsker deg alt godt fremover. Lykke til, ta godt vare på deg selv og skriv gjerne tilbake.

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen/ung.no

  

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold