Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa er helt jævlige, trenger hjelp.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 16 år som lurer på noen ting. Mamma og pappa er helt jævlige mot meg. De ser det ikke selv, enda de har fått klager på oppførselen sin av andre voksne og barn. Altså, det gjelder at hun kan slå lillesøsteren min til blods. Og hun har slått meg opptil flere ganger. Og når jeg kommenterer at "du slo meg!" så sier hun at hun bare klapper til og at det er lov. Og den ene gangen under en krangel, så holdt hun på å ta livet av meg. Pappa holdt hendene mine imens mamma tok meg foran munnen og nesa. Jeg mistet pusten og trodde jeg skulle dø akkurat der og da. Det er sagt ifra på politistasjonen og barnevernet er innkoblet, men jeg føler ikke at jeg får den hjelpen jeg trenger. Det er ikke første gangen dette skjer. Jeg får ikke ha ting jeg kjøper for egne penger. Og de styrer utdannelsen min som de selv vil. Jeg fikk ikke engang lov til å velge linje selv, men jeg sa ifra til rådgiver slik at vi fikk endret det. Hva skal jeg egentlig gjøre med dette? Må det virkelig gå så lang tid med staten? Jeg syns det er dårlig gjort at de opplyser om alarmsentralen og at vi får hjelp der osv, når det eneste jeg får beskjed om er "dette er ikke bra. Ring barneverns-sentralen i morgen". Det kan jo faktisk være for sent "i morgen". Jeg reiser jo hjem fra skolen hver dag med en redsel over at jeg kanskje aldri får se igjen kjæresten min. Kjæresten min har en utdannelse som tilsier at hun må kunne om barnerettigheter for hun jobber med barn- og ungdom. Så har fått vite en del der, men hun kan ikke hjelpe meg mere enn hun har. Og hun orker ikke mer pga truslene mamma og pappa sender henne. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre.. For tiden er alt svart og jeg har lenge tenkt på å slutte det hele. Enten med meg selv, eller bare ta livet av mamma, men jeg vil ikke bli stemplet som gal, og jeg vil i hvert fall ikke miste kjæresten min. Så håper jeg får svar.. Hilsen lille meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 16 år og takk for din henvendelse!

Jeg leser mailen din sånn at du har det veldig vanskelig med foreldrene dine. Du har opplevd å bli slått og holdt hardt av de flere ganger og de tar styringen over livet ditt, noe du ikke ønsker. Du har sagt i fra til barnevern og politiet, men du opplever likevel ikke få hjelp. Det høres ut som en veldig vond og vanskelig situasjon å være i.

For det første er det ikke lov i Norge til å slå barn. Det kan straffeforfølges av politiet og da må politiet motta en anmeldelse. Det kan det hende det foreligger i din sak. Da vil politiet etterforske og ta dommeravhør av deg og din familie. Det kan ta lang tid før politiet får ferdig etterforsket en sak. Det er mulig å ringe politiet og be om navnet på etterforsker og høre hva de gjør med saken nå.

Så er det barnevernet, de skal bli koblet inn når barn ikke har det bra hjemme. De skal undersøke saken og da skal de snakke med alle i familien, både barn og voksne. Det kan godt hende at dine foreldre fremstår som veldig gode foreldre for barnevernet. Jeg tenker at du må kontakte barnevernet, den kurator eller saksbehandleren som kjenner deres sak og fortelle hvordan dette er for deg. Jeg forstår deg slik at du har prøvd, men jeg vil be deg om å prøve igjen, selv om jeg forstår at det er tøft for deg. Det er den eneste måten å få formidlet din situasjon på. Det er mulig å ta med seg noen som kjenner deg og som du stoler på, slik at du slipper å sitte alene på møte med barnevernet.

Det kan også være en mulighet å snakke mer med rådgiveren på skolen, om hvordan du har det, siden du allerede har en liten kontakt med den personen. Det kan noen ganger være lettere å bli hørt om man har støtte hos andre voksne. Det å snakke med andre voksne er ofte en hjelp. Det å få hjelp eller å få endret på en vanskelig situasjon tar ofte tid. De mørke tankene du har, håpløsheten og kanskje sinnet ditt kan bli litt mindre tungt om du får fortalt hvordan dette oppleves for deg til rådgiver på skolen eller barnevernet.

Jeg håper du fikk noen svar. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111, det er gratis og åpent hele døgnet i helgen og fra kl 15.00-08.00 på hverdager. Der kan du få snakke med noen voksne som kanskje kan gi enda mer konkrete råd, i alle fall høre på deg.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold