Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å styre sinnet mitt, hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

av og til så hender det jeg ekspolderer sikkelig. Hvis jeg har drukket for eksempel så hender det hvis jeg kommer i krangler med folk at jeg tar godt taki de. Også bare fyrer jeg løs. Men etter på så blir jeg litt flau fordi jeg blir så sint og hvis det mange som er til stede og ser det. Så er det litt flaut fordi da ser folk at jeg klikker helt mongo. Og jeg klarer ikke å styre sinne mitt. Hva kan jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta tak i dette, det er veldig klokt tenkt!

Dette går det an å få hjelp med, og jeg tror at det er viktig at du søker hjelp for det også.

 

Det å eksplodere i sinne er noe som kan være skadelig både for deg selv og for andre, og du kan ha uflaks rett og slett, og komme i en situasjon der noen anmelder deg for voldsbruk.

 

(Husk at all bruk av fysisk makt regnes som vold, og dermed er ulovlig, og trusler er også ulovlig.)

 

Du skriver et eksempel fra når du har drukket - dersom dette skjer kun ved drikking, er det jo en viktig at du tenker over hva og hvor mye du drikker - kanskje er det en enkel strategi for å få mer kontroll, og unngå å bli flau over seg selv.

 

Dersom det å eksplodere i sinne skjer i andre situasjoner også - trenger du andre strategier i tillegg.

 

Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med en voksenperson. Har du noen voksne du stoler på, som kan guide deg til hjelp for dette?

 

Du kan f.eks kontakte helsesøster på skolen, sosiallærer på skolen, helsestasjon for ungdom, utekontakter på stedet der du bor, eller du kan spørre fastlegen din om hjelp. Mange ungdom får hjelp av helsetjenesten i kommunen til slikt, man kan også få hjelp ved BUP (Barne - og ungdomspsykiatrisk klinikk) på stedet der du bor.

 

Mange steder har man grupper for ungdom som strever med å kontrollere sinne, slike grupper kan f.eks være såkalte ART-grupper (Aggression Replacement Training). Hva som finnes på ditt hjemsted, vet f.eks helsesøster.

 

Det viktigste er at du forteller om dette problemet til  noen, og at du er klar på at dette er noe du ønsker å endre på.

 

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper at dette svaret var til nytte for deg!

 

 

 Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold