Hopp til hovedinnholdet

Har det vondt hjemme, lillebroren min slår meg, foreldrene gjrø ingenting.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. I flere år nå har lillebroren min slått meg, kommet med trusler, stjålet penger og snakket stygt til meg. Foreldrene mine sier de ikke får gjort noe med det, fordi han ikke ønsker hjelp. Jeg har flyttet langt vekk for å slippe unna han, men i ferier osv er det jo vanlig å reise hjem. Og da blir det et sant helvete med en gang. Senest i dag så ble han sint for noe så latterlig som at jeg spurte om han kunne sette skoene sine litt lenger inn i gangen så jeg ikke snubler i de. Da blir han så sint at han ødelegger døren på rommet mitt og slår meg rett ned. Det verste er at moren min så alt dette og hun sa: "men kjære deg, du vet vel bedre enn å snakke til han.." wtf!!! Og unnskylte han med at han var sliten etter jobb og hadde ikke spist middag. Foreldrene mine kommer med slike unnskyldninger for han hele tiden. Dette ødelegger meg bare mer og mer. Ser ingen annen mulighet enn å anmelde han, men statistikken tilsier jo at dette bare vil bli henlagt. Og skape større problemer for meg. Hva skal jeg egentlig gjøre i en sånn situasjon? Mens jeg skriver dette renner tårene og blod fra nesa - den gjør så vondt. En dag knekker han vel den og.. Foreldrene mine sitter i stuen i 2etg og ler med han nå. Kjenner jeg blir kvalm og vil bare forsvinne. Hva har jeg gjort for å fortjene at de skal hate meg sånn. Hvem klarer å sitte og le med en person som bare timer før slo ned datteren deres...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!


Du skriver at lillebroren din over lengre tid har slått deg, kommet med trusler, stjålet penger fra deg og snakket stygt til deg. Du forteller at foreldrene dine har sagt at de ikke får gjort noe med det fordi han ikke ønsker hjelp. Du beskriver konflikter og situasjoner som oppstår når du kommer hjem på ferie/besøk, og du skriver at du føler at foreldrene ikke bryr seg om det.. Har jeg forstått situasjonen rett da?


Du skriver ikke noe om hvor gammel broren din er, men om han er under 18 år ville jeg ringt barnevernet og snakket med dem om situasjonen for deretter å inngi en bekymringsmelding. Det er bekymringsverdige ting du beskriver, og jeg tenker umiddelbart at det ikke skal være opp til broren din om han skal ha hjelp eller ikke. Han kan derimot motsette seg å ta i mot eller benytte seg av hjelpen, men slik oppførsel som du beskriver skal ikke aksepteres etter min mening. Dersom broren din er over 18 år ville jeg kanskje ringt politiet og spurt om de kunne tatt en (forebyggende) prat med ham om oppførselen hans, og om hvordan den påvirker deg og eventuelt andre rundt ham. Forhåpentligvis oppfører han seg ikke slik utenfor hjemmet, eller mot flere familiemedlemmer, men jeg tenker at slik atferd ikke skal unnskyldes - det tenker jeg bare er å gjøre ham en «bjørnetjeneste»; resten av samfunnet vil ikke unnskylde slik atferd. Deretter tenker jeg at det er viktig at du har noen å snakke med om dine opplevelser og det du gir uttrykk for i slutten av e-posten din, der du skriver «Hva har jeg gjort for å fortjene at de skal hate meg?» Uten å kjenne deg eller din familie tenker jeg at familien din ikke hater deg, men at de er blitt så vant til å leve med atferden til broren din at de «glemmer» hvordan det kan oppfattes, eller hvordan det kan oppleves..

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold