Hopp til hovedinnholdet

Jeg og kompisen ble utsatt for fysisk vold - kan vi anmelde?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg og en kompis ble overfalt for 4 uker siden på en lørdags kveld. Det kom to stykker ut av en bil, begge beruset av alkohol. "Person 1" var sur på kompisen min, fordi han hadde baksnakket han. Person 1 startet å slå på kompisen min, så tok han av sekken, jakken, genseren og t-shorten. Han sto i bar overkropp. Samtidig gikk person 2 og dyttet meg i bakken og fikk meg til å se på at bestevennen min ble banket opp. Etter ca. 5minutter roet person 1 seg litt ned, og person 2 slapp meg. Jeg plukket opp klærne til kompisen, og ga det til han. Så sprang kompisen min bort, mens jeg sto igjenn å snakket med noen jenter. Så kom Person 1 (som jeg trodde ikke hadde noe imot meg) å startet å slå på meg også! Jeg sto og tok slagene som en pyse, med mine hender over hodet, og bøyde meg ned. Han sluttet tilslutt, og jeg sprang etter kompisen min. Da vi hadde gått ett stykke (200meter), hørte vi at begge personene var bak oss. Jeg sa til kompisen min at han skulle springe bort, og det gjorde han. Jeg sto igjenn, og skulle spørre hva som skjer, hvorfor gjør de dette? Person 1 startet å slå på meg igjenn, jeg inntok samme posisjon som sist, men denne gangen fikk han av et slag på nesen min, jeg ropte "au" og han sluttet, de snudde seg å gikk. PS: Ingen av meg eller kompisen slo noe tilbake. Er dette lurt å anmelde? Hva kan skje hvis vi anmelder? Jeg har prøvd å lese meg litt opp for å sjekke om de har brutt noen lover. Jeg tror at jeg ble utsatt for blind vold. Hvilke lover brøt de?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Først og viktigst av alt: Ja, dette kan absolutt anmeldes.

Og det oppfordrer jeg dere til å gjøre.

 

Ta kontakt med politistasjonen på deres hjemsted, og forklar situasjonen.

Det kommer ikke fram fra det du skriver om du vet hvem gjerningsmennene er, men viss ikke, er det lurt å skrive ned alt dere husker om hvordan de så ut og evt andre kjennetegn.

 

Blind vold er vold som skjer uten noe som helst forløp, altså at gjerningsmann og offer er ukjente for hverandre, og at volden skjer tilsynelatende helt ut av det blå. Her sier du at "person 1" var sur på din kompis, oga baksnakking- det gjør at jeg blir litt usikker på om dette kan kalles blind vold. Dette kan politiet gi bedre svar på enn jeg. 

 

Når dere anmelder, vil politiet ta avhør av dere, og deretter kalle inn gjerningspersonene til avhør, og eventuelle vitner. Denne perioden kalles etterforskning, og gjerningspersonene er da "mistenkte" hos politiet.

Når etterforskningen er ferdig, vil politiet finne ut om de har bevis nok til å kunne si at gjerningspersonene er "siktet" i saken. Om politiet ikke har bevis nok, henlegger de saken.

Vis politiet går videre med saken, blir det pågripelse/evt. varetektsfengsling.

Alle som settes i varetekt er uskyldige helt til det har vær rettssak, og det evt. blir en dom som sier at de er skyldige.

 

Deretter tas det ut tiltale, og det det rettssak, der en dommer+jury avgjør først om gjerningspersonene er skyldige i denne volden, og hvis så, hvor mye straff de skal få.

 

Jeg oppfordrer deg til å oppsøke politiet, og få nærmere info om hvordan en anmeldelse,etterforskning og rettssak foregår. Husk at du kan kontakte politiet, også før du har bestemt deg om du vil anmelde, rett og slett bare for å diskutere saken. 

 

Og til slutt, dette sier lovverket:

Å utøve vold mot en annen person regnes i utgangspunktet som en legemsfornærmelse etter straffeloven § 228.

Etter straffelovens § 228 kan man straffes med bøter eller fengsel i inntil 1 år. 
Hvis legemsfornærmelsen har påført betydelig skade kan man få fengsel i inntil 4 år.

 

Hvordan straffen blir, avhenger også av alder på de som gjorde dette.

Var noen av dem under 18 år, kan det være nyttig å lese om regler for unge lovbrytere på denne nettsiden:

 

www.regjeringen.no/nb/dep/jd/pressesenter/pressemeldinger/2012/nye-regler-for-unge-lovbrytere.html?id=670228

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold