Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffet for å ha slått noen i selvforsvar i Danmark?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en veltrent og sprek gutt som har drevet med aktiv boksing i 5 år. Jeg har vært sammen med kjæresten min i snart 2 år. Vi bestemte oss i begynelsen av november for å ta en en romantisk week-end i København før jul. Vi reiste ned og alt var helt topp. Kvelden før vi skulle hjem, lørdag 15.12.12 var vi på vei til hotellet og ble stanset av en dansk mann i begynnelsen av 20 åra. Han var frekk og ignorerte alt vi prøvde å si til ham. Han truet oss med "griserbank". jeg ble forrvirret og redd. Kjæresten min ble redd, hun begynte å gråte og holdt seg nær meg hele tiden. Dansken begynnte å skrike til meg, og jeg ba kjæresten min trekke noen meter unna. Jeg stod å kranglet med han her i noen minutter før han begynte å slå meg. Instinktet mitt slo inn og jeg slo tilbake, samtidig som jeg opprettholdt garden. Han slo hardt, men var stor og treg. Etter få minutter hadde jeg overmannet han og fått ham i bakken. Jeg, sammen med kjæresten min tenkte som så at han var full og ikke hadde riktig kontroll over hva han sa og hvordan han handlet. Vi hjalp ham opp og fikk satt ham inn i en taxi som forhåpentlig vis fikk ham trygt hjem. Jeg slo ingen kristiske plasser. Jeg slo ikke for å skade, men for å forsvare meg selv og min kjæreste. Jeg har ikke snakket med noen om denne hendelsen, med unntak av kjæresten min som også var til stedet så klart. Er det på noen måte mulighet for at jeg blir straffet dersom han annmelder meg? Som sagt var det ikke for å skade ham, men for å forvare meg selv og kjæresten og for å sette ham ut av spill. PS: Vi har funnet ut at vi ikke annmelder episoden. Mvh: Halvredd gutt (18)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av den danske straffeloven § 13, at handlinger foretatt i nødverge for å motstå et urettmessig angrep er straffrie. Forutsetningen er at dette ikke går utover hva som er forsvarlig i forhold til angriperens farlighet og angriperens person.

 

Slik du beskriver hendelsen, virker det som et nødvergetilfelle. Slike handlinger er straffrie både etter norsk og dansk rett. Dette betyr at du ikke kan straffes for dette.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold