Hopp til hovedinnholdet

Ble slått av pappaen min og slo tilbake - hvordan gjøre det godt?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en veltrent og sterk gutt på 17 år. Tidligere i dag tok mamma og pappa meg i å snuse. De la ut om hvor farlig der og alt det der. Da de til slutt sa at jeg måtte betale bilsertifikatet selv svarte jeg bare med at da hadde det ikke noe for seg å slutte med snusen. Jeg tok opp snusboksen, stappet en snus under lippa rett forran mine foreldre. Dette gikk hardt innover dem, pappa ble illsint og slo meg hardt i ansiktet. I frykt for flere slag slo jeg har hardt tre ganger og han dalte i bakken. Jeg overlot alt ansvar til min og stakk ut i noen timer. Jeg kom hjemm etter noen timer og de snakte om hvor drittonge jeg er som slo min far. Jeg svarte med at jeg slo i selvforsvar. Jeg så frustrasjonen i pappas øyne, han var tydelig skuffet. Jeg snudde meg mot han så han inn i øynene og sa, synd du lærte meg å slå dobbelt så hardt tilbake om jeg noen gang ble slått. Etter det gikk jeg ned til en kompis, her blir jeg nok værende til over helgen. Jeg er ikke stolt over det jeg gjorde, og det er noe som aller helst skulle forblitt ugjort, men slik er det dessverre ikke. Er det noe måte jeg kan si unskyld til mine foreldre på? Hva kan jeg gjøre sammen med min far for å få orden på far-sønn forholdet vårt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver til oss.

 

Det høres ut som om du og din familie har vært med om noe som har gått hardt inn på dere alle og at du har det vanskelig akkurat nå?

 

I konfliktsituasjoner er det noen ganger vanskelig å håndtere følelsene sine og man gjør ting man angrer på, og som påvirker hvordan man har det hjemme. Vondt og vanskelig.

 

Kanskje det var greit at dere fikk noen dager hver for seg. Når følelsene stormer kan det være vanskelig å holde hodet kaldt og man går inn i det som var konflikten igjen.

Du angrer på at du slo pappaen din, og kanskje pappaen din angrer på at han slo deg, men uten at dere kan snakke om det på en ok måte.

 

Jeg tror at den beste måten å komme seg videre etter en slik episode er å snakke om den når man alle er rolige, og har et ønske om at det ikke skal skje igjen. Du forteller veldig flott i brevet ditt om hvordan du opplevde det. Om du synes at det er vanskelig å innlede en prat med din pappa om det som skjedde kanskje du kan skrive ned tankene dine i et brev å gi han. Da vil han kunne lese om hva du føler og tenker og så kan han ta et initiativ til å snakke med deg?

Du kan også si at du gjerne vil snakke med han. Si at du tenker mye på det som skjedde og at du ikke vil at det skal skje igjen. Dere må deretter begge få lov til å si hva det var som gjorde at det ble så heftig og at det endet i vold, så burde dere snakke om hvordan dere kan gjøre det annerledes neste gang dere er uenige. Det kan feks være å ikke diskutere ting når man er kjempesint, å velge å forlate hvis man merker at man begynner å miste kontrollen på seg selv, eller å ta en liten pause i praten hvis det begynner å koke over. Det viktige er å kunne snakke om ting, være uenige uten at det fører til at noen kjenner seg krenket eller dårlig behandlet.

Om man begynner å kjenne at det renner over er det den som "eier" sinnet som har ansvar for å gjøre noe med det. Det betyr at pappaen din har ansvar for å ikke slå deg, og du har ansvar for å ikke slå pappaen din.

 

Om det er vanskelig å snakke sammen tror jeg at det kan være veldig lurt å ha noen sammen med seg som er "upartisk". På familievernkontoret har man som oppgave å ta emot familier der det er konflikter eller vansker. Dit kan man ringe selv og få rask time, og kanskje det ville vært noe for deg og din familie? Din nærmeste finner du her: www.bufetat.no/familie.

 

Jeg håper at du får en mulighet å snakke med pappaen din og at dere begge kan få snakket om deres opplevelse av det som skjedde, og at dere sammen får avtalt noen strategier for situasjoner der dere begge blir sinte/fortvilte.

 

Psykologen/ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold