Hopp til hovedinnholdet

Er det noen begrensninger i ytringsfriheten?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Har ytringsfrihet noen begrensninger på uttalelser som ikke er dirigert mot enkeltpersoner, men som oppfattes støtende? Eksempler: Har man lov til å si offentlig "Gud hater homser", "Gud hater Norge", "Takk Gud for døde soldater"?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet for alle som bor og oppholder seg i Norge. Likevel er ikke den enkeltes rett til ytringsfrihet ubegrenset. Ytringsfriheten er begrenset av andre personers rettigheter og omdømme, og av hensyn til samfunnets sikkerhet og den offentlige orden. 

Retten til å ytre seg blir blant annet begrenset av forbudet mot ærekrenkende omtale av andre. Ytringsfriheten kan også begrenses ut fra ytringens karakter. Når ytringen som er fremsatt offentlig får en karakter av å være hatefull eller diskriminerende, enten mot enkeltpersoner eller grupper i befolkningen, følger det av straffelovens § 135a at man kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 år.

En ting som også kan være lurt å ha i tankene, er at ytringene du gir som eksempler kan oppleves svært sårende og krenkende for andre. Uavhengig av om slike ytringer ligger innenfor eller utenfor ytringsfriheten, risikerer du å få sterke reaksjoner fra andre. 

Du kan lese mer om begrensningene i ytringsfriheten i artikkelen under.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet