Hopp til hovedinnholdet

Aldersgrense for å søker om å ha demontrasjon? Dele ut flygesedler?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurer på om det er en aldersgrense for å søke om å ha en demonstrasjon? Og om dette gjelder også for å feste på flygesedler i offentlighet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes nok ikke noen lovbestemt generell aldersgrense for å søke om å ha en demonstrasjon. Hvorvidt politiet godtar at kontaktpersonen er under 18 år kommer nok veldig an på hva slags demonstrasjon det dreier seg om. Dersom det for eksempel skal demonstreres mot forhold på skolen vil det nok være lettere å godta enn om demonstrasjonen går på politisk betente tema, hvor det fort kan oppstå "bråk" og voldsomme sammenstøt.

Mer informasjon om hvordan du søker finner du her.

Det er ikke nødvendig med noen tillatelse til å dele ut flygesedler eller annen skriftlig informasjon.

Man trenger imidlertid som regel tillatelse fra politiet for å henge opp slike oppslag på offentlige steder. De fleste kommuner har et forbud mot slike oppslag i sine politivedtekter. Dette er for å forhindre forsøppling av det offentlige rom. Slike oppslag kan derfor, uten tillatelse, bare henges opp på tavler og lignende, som er ment for oppslag.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

- Deltar i en ulovlig demonstrasjon

Demonstrasjon (colourbox.com)

Jeg er veldig samfunnsengasjert, og forrige uke var vi en del som demonstrerte foran Stortinget. Det ble en del bråk, og politiet kom for å stoppe oss. Jeg måtte gi dem navnet mitt og sånt. Får dette noen konsekvenser for meg? Vi hadde ikke søkt om å holde demonstrasjonen, men det må jo være lov å vise at man brenner for en sak!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet