Hopp til hovedinnholdet

Fremtidige jobbmuligheter etter fengselsstraff

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Forhåndsvisning ( Spørsmålet er ikke sendt inn før du trykker på knappen "Send inn spørsmål!". ) Hei! Jeg har bodd har i Norge i 3 år og 5 månder. Jeg kjenner mange som kommet ut fra fengsel -Jeg kjenner mange som har forandret seg. Det vil jobber, har familie og vil liv samme som det andre folk. Men det blir vanneskelig til dem. De kan ikke finne jobb. Nesten alle jobb slags spør om politi attest. Det står der hva som de har gått gjennom? Når jegg ser i avis eller lærere snakker det kommer ut fra fengsel å må være inn i samfunn. Men det blir ikke behandlet sammen som de andre. Blir stoppet hele tiden i gata av sivil politi uten noen grunn bare til å skjekke. Folk blir lei av det å vil bare krangle. Jeg ser politi hele tid i gata eller hvor helst i denne byen som jeg bor. De er 2 i hvert bil. Denne enn er snil og denne andre stikker deg med noen ord. Jeg mener han for venter at du skal snakker eller gjør noen ting. Jeg håper at jeg får svar, :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Det er ikke slik at man aldri kan få jobb selv om man tidligere er dømt for å ha gjort noe straffbart. Men en tidligere dom kan få konsekvenser for hvilke jobbmuligheter man har i fremtiden.
Om det man har vært straffet for kommer på politiattesten eller ikke, kommer helt an på hva slags jobb personen søker på og hva personen er dømt for. Jeg legger ved noen artikler om politiattest som forhåpentligvis gir deg noen svar.
Dersom du eller vennene dine syns at politiet ofte sjekker dere uten grunn eller uprovosert slenger negative kommentarer til dere, kan dere sende en klage på politiets oppførsel. Informasjon om hvordan dere klager, får dere enten på politistasjonen eller på politiets nettsider.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet